cropped-logo-1.png
Beste lezer, kunstliefhebber,
Het eerste weekend van april sluiten we de jaarlijks terugkerende expositie Prints & Multiples spetterend af! Hoe, lees je hieronder.
Direct daarna start Op Residency, een expositie volgens een nieuw concept over hoe een nieuwe omgeving een kunstenaar beïnvloedt.
Redenen genoeg dus om je agenda erbij te pakken en even verder te kijken in deze Nieuwsbrief!
Nog t/m 7 april 2024
Prints & Multiples
Locatie: Galerie de Ploegh
De finissage op zondag 7 april belooft een gezellige middag te worden. Het duo Blonkhouet zorgt voor een swingende gipsy jazz sound. Om 15.00 uur starten we een loterij – prijs: een kunstwerk! – en aan het einde van de middag kunnen alle verkochte werken opgehaald worden.

Ben je vergeten een werk te kopen? Op 7 april is je laatste kans op een werk met korting, daarna geldt weer het normale tarief.
Naar de verkooppagina >


11 april t/m 19 mei 2024
Op Residency
Locatie: Galerie de Ploegh
Een nieuwe omgeving kan nieuwe ideeën voortbrengen. Dit is wat kunstenaars zoeken als artist-in-residence. De kunstenaar gaat op zoek naar wat deze nieuwe omgeving brengt aan artistieke output. Waarmee kan hij zich verbinden? Wat brengt dit nieuwe perspectief teweeg? Wat wil hij onderzoeken?
Acht kunstenaars van De Ploegh laten zien waar hun nieuwe omgeving – IJsland, Japan, Hongarije, Vlieland, Servië, Singapore, Friesland, Frankrijk en Griekenland – toe heeft geleid.
Speciale gast van deze expositie is de Griekse kunstenaar Panagiota Antonopoulou. Van haar zien we werk dat zij op residency in Amersfoort heeft gemaakt.
Veel van de deelnemende kunstenaars, Peter van den Akker, Anna Belleforte, Lucia Fransen, Irma Frijlink, Sanneke Griepink, Marisa Keller, Mark van Praagh en Lies Verdenius zullen bij de opening aanwezig zijn.

Zaterdag 13 april 13.00 uur, officiële opening. Panagiota Antonopoulou verzorgt de introductie
Zondag 14 april 15.00 uur, workshop Gelliprint door Sanneke Griepink
Zondag 28 april 15.00, presentatie Japans papierscheppen door Lies Verdenius
Zondag 5 mei 15.00 uur, Peter van den Akker vertelt over zijn verblijf op Naxos
Zondag 19 mei 15.00 uur, finissage

Meer informatie vind je op onze website >
Workshop Gelliprint
door Sanneke Griepink
Zondag 14 april 15.00 uur
Bij Gelliprinten, een techniek uit de V.S., werk je op een zachte plaat van verstevigde gelatine of agar agar (zeewiergelatine). Je rolt de plaat in met acrylverf, in een zeer dunne laag met foamrollers. Daarin plaats je plantenbladeren, veren of een stencil van een geknipte vorm. Vervolgens haal je deze weg en heeft de plant of veer een heel fijn generfde afdruk gemaakt, die doet denken aan een fossiel. Je kan deze eenmaal afdrukken of er vervolgens meerdere lagen overheen printen.
Een snelle maar dankbare druktechniek!

Tijdens de workshop kunt u kennismaken met deze techniek.

Japans papierscheppen
Presentatie door Lies Verdenius
Zondag 28 april 2024 15:00 uur
Tijdens haar verblijf in Japan in 2012 als Artist in Residence werd Lies Verdenius een cursus Japans papierscheppen aangeboden door het KCCC, een organisatie die zich inzet voor het behoud van houten huizen - machiya’s – in Kyoto. Een unieke kans om kennis te maken met het traditioneel scheppen van het bekendste soort Japans papier: washi – kozo.

Tijdens de uitleg over deze complexe methode zijn beelden te zien van het proces en van enkele andere washimakerijen.
Bijzondere mededeling

Eind 2023 is een van onze gewaardeerde leden, keramiste Helmi Schellinger, op 78-jarige leeftijd overleden. Haar kinderen laten weten dat er zaterdag 13 en zondag 14 april een verkoopweekend is ter ere van hun moeder. Een last farewell aan haar creativiteit en misschien wel de laatste mogelijkheid om één van haar keramische kunstwerken te kunnen kopen.
Je bent op deze dagen van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie: Professor Lorentzlaan 72 in Soesterberg.
25 t/m 28 april 2024
Discovery Art Fair
Locatie: Keulen

Galerie de Ploegh is van 25 t/m 28 april weer present op de Discovery Art Fair in Keulen. De Ploegh vertegenwoordigt dit jaar de kunstenaars Nicolette Benard, Carry Doorn, Suus Kooijman, Cara Louwman, Frits Nolte en Sophia de Vries.

De Discovery Art Fair bestaat al sinds 2014 en is meer dan een kunstbeurs. Het is een plek waar je wordt ondergedompeld in de kunstwereld, een evenement om in contact te komen met kunstprofessionals en om kunstenaars persoonlijk te ontmoeten. De beurs richt zich zowel op de beginnende als ervaren kunstverzamelaars en toont een breed spectrum van opkomende hedendaagse kunst tegen betaalbare prijzen.
Verspreid over een beursvloer van ruim 4.000 m2 tonen ruim 100 galeries hun werk. De aangeboden kunstwerken beslaan een breed spectrum aan disciplines en variëren van heel grote tot minimalistische werken.
Ga naar de website >
  • Zondag 7 april 15.00 uur, finissage Prints & Multiples
    Met loterij (de prijs is een kunstwerk) en muzikale omlijsting door ‘BLONKHOUET’ met hun eigen dixieland en jazz sound.
  • Zaterdag 13 april 13.00 uur, officiële opening Op residency
  • Zondag 14 april 15.00 uur, workshop Gelliprint door Sanneke Griepink
  • Zondag 28 april 15.00 uur, presentatie Japans papierscheppen door Lies Verdenius
  • 25 t/m 28 april de Ploegh is present op de Discovery Art Fair in Keulen
  • Zondag 28 april 15.00 uur, Peter van den Akker verteld over zijn verblijf op Naxos
  • Zondag 19 mei 15.00 uur, finissage Op Residency
Galerie De Ploegh
Open: do / vr 11.00 - 17.00 uur za / zo 13.00 - 17.00 uur

Parkeren: parkeergarage Flintplein.
facebook twitter instagram youtube linkedin pinterest 
Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort
tel.nr. 033 4750770
e-mail: info@deploegh.nl