cropped-logo-1.png
Beste Lezer,

Voor iedereen die LKG de Ploegh volgt, is er in oktober volop keuze om heel diverse kunstwerken te zien. In de galerie worden deze maand twee exposities georganiseerd. Daarnaast is werk van onze leden te zien in de St. Joriskerk in Amersfoort en opent binnenkort de tentoonstelling 'Rituelen' in het Rietveldpaviljoen. Tenslotte zijn we eind van de maand aanwezig op de beurs Affordable Art Fair in Amsterdam. Meer informatie over al deze activiteiten lees je onderstaand.
Deylius - Rituelen -11-uitsnede-carousel

Expositie Rituelen - 6 oktober t/m 6 november 2022 - Rietveldpaviljoen Amersfoort


32 kunstenaars van De Ploegh laten kunstwerken zien waarin rituelen – hedendaags, fictief of verdwijnend – centraal staan, omdat rituelen veel over mensen vertellen; over onze angsten, verlangens en sociale verbanden.
In de westerse wereld zijn bijvoorbeeld de kerkelijke rituelen een veel kleinere rol in de samenleving in gaan nemen. Rituelen verdwijnen dus, maar er komen ook veel nieuwe rituelen terug. Rituelen kunnen spiritueel, verbindend, helend zijn, maar ook dagelijks, persoonlijk of collectief. Ook de komst van internet heeft bijgedragen aan nieuwe rituelen.

De volgende activiteiten worden georganiseerd:
  • Opening zondag 9 oktober - 15.00 uur: Opening door Joyce de la Croix, tentoonstellingsmaker van het Mondriaanhuis.
    Een muzikale omlijsting wordt verzorgd door Marie Hoogendam (zang) en Riemer den Ouden (piano en gitaar) met volksliederen.
  • Vrijdag 14 oktober - 14.00 uur: Lezing Ida van der Lee – Ontwerpen en uitvoeren van rituelen met kunst en vormgeving als leidende rol.
  • Dinsdag 1 november - 19.30 uur: Lezing Joanna Wojtkowiak – Functie, vorm en betekenis van nieuwe rituelen in de samenleving.
  • Zondag 6 november - 13.30 uur: Rondleiding onder leiding van Marit Otto en Frits Nolte.
  • Zondag 6 november - 15.00 uur: Finissage met het Pino Blits Duo.
Nectar Header met kop HR-klein-2

Expositie Nectar – t/m 15 oktober in St. Joriskerk Amersfoort


De monumentale Sint-Joriskerk is bij uitstek de plek voor de tentoonstelling NECTAR / Art & Urban Nature met een publieksprogramma over kunst in relatie – het spanningsveld – tot flora, fauna en de stad. Voor de tentoonstelling zijn 16 kunstenaars, waaronder tien leden van LKG de Ploegh, uitgenodigd om voor een specifieke locatie in de kerk een werk te maken. Curator: Harald Schole.

De volgende activiteiten m.b.t. deze expositie kun je nog bezoeken:
  • 1 oktober - 15.00 uur: Jorislezing - Khadija Arib. Een samenleving uit balans, hoe herstellen we het evenwicht? (Locatie: Sint-Joriskerk, Hof 1, 3811 CJ Amersfoort)
  • 4 oktober - 20:00 uur: Luc Hoogenstein – Mijn 1000 soortentuin – over alles wat daar vliegt, kruipt, loopt, zwemt en groeit (Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort) Aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis.
Verkaaik-Linda-het nieuwste boetekleed2-uitsnede-groot

Expositie Sweat Shopping - t/m 23 oktober 2022 in de galerie


Uitbuiting, exploitatie, kinderarbeid en slavernij, het past niet meer bij een moderne samenleving. Is deze uitbuiting verdwenen of hebben we het een ander gezicht gegeven? De expositie Sweat Shopping wil de maker en de kijker confronteren en bevragen. Zes Ploegh kunstenaars onderzoeken en verbeelden de discrepantie tussen florerende economie versus de daarmee gepaard gaande uitbuiting.

De volgende activiteit m.b.t. deze expositie kun je nog bezoeken:
  • 9 oktober – 15:00 uur: Presentatie Sally Pittman (Kringloop Amersfoort-Leusden) over Ekstertassen en Huislijnartikelen gemaakt van 100% kringloopmaterialen en -stoffen. Kortom mooie, bruikbare, bijzondere duurzame upcycle-artikelen.
Heuder-aaf2022b

Affordable Art Fair Amsterdam - 26 t/m 30 oktober 2022


Van 26 t/m 30 oktober 2022 vind je ons weer op de Affordable Art Fair in Amsterdam. Op de beurs wordt werk aangeboden van gevestigde kunstenaars en jong talent. Door de grote diversiteit aan stijlen en technieken en de betaalbaarheid van de kunstwerken is er voor iedere ruimte, smaak en budget wel een aantrekkelijk aanbod te vinden.

De deelnemende kunstenaars van LKG de Ploegh: Anna Belleforte, Nicolette Benard, Hannah Blom, Charlotte Burgmans, Marieke van Enk, Janine Eshuis, Famke Hajonides, Bea van der Heijden, Suus Kooijman, Frits Nolte en Catherine Schoenmakers.

Kaarten voor de beurs bestel je via onderstaande knop.
Vertrekpunt Nul

Expositie Vertrekpunt Nul - 27 oktober t/m 4 december 2022


Eind van de maand opent de expositie Vertrekpunt Nul.
Deelnemende kunstenaars hebben een voorliefde voor het werk van de kunstenaars van de Nul beweging, dan wel hebben daar – soms onbewust – binding mee. Ze laten zich wat betreft vorm en kleur vaak inspireren door deze beweging die bestond van 1960-1965. De werken van de Nul-groep zijn bij uitstek ‘anti-schilderkunstig’ en kenmerken zich verder door monochromie, herhaling, serialiteit en directheid van het materiaal. De werken in de tentoonstelling en de presentatie zal minimalistisch zijn in vorm, kleur en materiaal.

Opening zaterdag 29 oktober - 15.00 uur: Opening door Koos Hoogland, directeur/bestuurder European Institute for Contemporary Art and Science – Museum EICAS, Deventer. Een muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jos Verschaeren.

In de volgende nieuwsbrief lees je meer over alle activiteiten die in november worden georganiseerd, of kijk op de website voor meer informatie.

facebook twitter instagram youtube linkedin pinterest 
Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort
tel.nr. 033 4750770
e-mail: info@deploegh.nl