Voorbeeld – Nabeeld
ONLINE BESCHIKBAAR
Kunst kan inspireren tot nieuwe kunst. Voor de expositie Voorbeeld – Nabeeld laten de deelnemers zich leiden door hun favoriete kunstwerk om te komen tot een nieuw beeld. Simpelweg imiteren is niet het uitgangspunt en de werken zijn meer dan een ‘variatie op’. Het voorbeeld overtreffen? Een ode aan de kunstenaar lijkt hier meer op z’n plek. Sommige exposanten laten zich inspireren door aspecten van het gekozen werk zoals kleur of vorm.
Anderen voelen zich aangetrokken tot het karakter van een werk, de uitdrukking van tegenstellingen of eenvoud. Weer anderen volgen een werkwijze. Dit alles heeft geleid tot een rijke expositie met veel verschillende disciplines, onder andere schilderkunst, mixed media, keramiek en fotografie. Een knipoog naar Rothko, een weerspiegeling van Matisse, een zoektocht naar Rubens of Ensor. Hoe dat eruit ziet zie je bij de expositie Voorbeeld – Nabeeld.
Kunst Kopen Voorbeeld-Nabeeld
Onderstaand vind je een overzicht van de Kunst van de expositie Voorbeeld-Nabeeld. Klik op de foto. Onder de foto staan de maten en de prijs. De genoemde maten zijn het kunstwerk met lijst in centimeters.
Heb je interesse in een werk en wil je dit kopen?
Stuur dan een e-mail naar info@deploegh.nl o.v.v. Voorbeeld-Nabeeld. Zet in de mail de naam van de kunstenaar, de titel van het werk waarin je interesse hebt en je eigen contactgegevens. Je wordt vervolgens door ons benaderd en we maken een afspraak over de datum waarop je het werk kan bekijken, kopen en afhalen.
Let op! Afspraken kunnen alleen per e-mail gemaakt worden.
DEELNEMENDE KUNSTENAARS
Peter van den Akker
Nabeeld: ‘Uitzicht van mijn atelier met Matisse’
Voorbeeld: Henri Matisse 1869 – 1954 Kunstschilder en beeldhouwer.
Al vele jaren is Henri Matisse één van mijn inspiratiebronnen.
In Italië, waar ik een paar maanden werkte als artist in residence, werd ik getroffen door de vele kleuren groen op het vijgenblad door het heldere licht van bovenaf. Dit deed mij denken aan de eenvoud van vormen en kleuren die Matisse in zijn ‘papiers decoupes’ en collages gebruikte. Zijn werk straalt vitaliteit en optimisme uit. Ook zijn de vele uitzichten van ramen die hij schilderde in zuidelijke landen voor mij een voorbeeld.
‘Weerspiegeld in mijn atelierraam kijkt Henri Matisse mee’
Joke L.C. van Beetem
Dit non-figuratieve werk is net als dat van Pieter Cornelis Mondriaan (7 maart 1872 – 1 februari 1944) geometrisch-abstract. Het is een compositie van lijnen en vlakverdelingen in steenreliëf.
Hanna Blom
Henriette Coppes
Vanaf het moment dat ik in 2014 het prachtige boek ‘Agnes Martin, Paintings, Writings, Remembrances’ van Arne Glimcher zag en las, was zij mijn wegwijzer in mijn beeldende werk. Agnes (1912-2004) was in de jaren 60 van de vorige eeuw in Amerika een zeer bekende ‘minimal artist’. Ze was een markante vrouw die prachtig werk maakte vanuit haar studio in de woestijn (die ze ook nog met eigen handen had gebouwd). Ze wist bovendien heel precies met woorden weer te geven wat haar bewoog, hoe ze worstelde, hoe ze keuzes maakte en hoe ze met perfectie en imperfectie omging. Dat alles was voor mij een feest van herkenning en vooral een niet aflatende bron van inspiratie. Onderstaand citaat spreekt voor zich.
“I hope I have made it clear that the work is about perfection as we are aware of it in our minds, but that the paintings are very far from being perfect. Even as we ourselves are.”
Marie Louise Dooijes
Een compilatie uit de serie: ‘1 boom, 4 seizoenen’
Om mijn onderwerp te ontdoen van z’n uiterlijke vorm, begon ik licht en schaduw te fotograferen.
Ik werd blij toen ik ontdekte dat er nog een kunstenaar met beweging van licht bezig is/was. Zij maakt monumentale houtskooltekeningen. Ik ging op mijn manier aan de slag.
Nu ik haar werk na zoveel jaar terug zie, raakt de gelijkenis me weer.
Inspiratieborn: interview met Carlijn Mens door Wim Pijbes,
Panorama Pijbes aflevering Woeste Gronden d.d 5 april 2017
en opnieuw uitgezonden 13 augustus 2021
Techniek: houtskool
Titel: Preserved Places, dag van de duinen (Schoorl, 2009-2010)
Marieke van Enk
Ik wilde tekenen en ik wilde mijn werkplek uit. Ik wilde weer kijken. Gedurende drie maanden keerde ik steeds terug naar twee plekken bij mij in de buurt om die vast te leggen. Elke keer dat ik bij het weitje stond en langs de kade zat, drong deze uitspraak van Hockney verder tot mij door:
‘When a human being is looking at a scene the questions are: What do I see first? What do I see second? What do I see third? A photograph sees all at once – one click of the lens from a single point of view – but we don’t. And the fact that it takes us time to see it that makes the space.’
David Hockney A History of Pictures p. 83
Janine Eshuis
De inspiratiebron voor mijn ‘lege landschappen’ is onder andere het werk van Mark Rothko (1903-1970). De intense kleuren, de onderlinge verwevenheid en de grootte van zijn schilderijen, zijn van invloed op mijn werk. Bij de getoonde keramische objecten heb ik getracht de natuur terug te brengen tot de essentie; in de taal van kleur.
Alle keramische wandobjecten zijn handgevormd. De gebruikte materialen zijn: klei, engobe, mat- en glansglazuur.
Famke Hajonides
Mijn voorbeeld is Jean Dubuffet (1901-1985) schilder en beeldhouwer. Hij schilderde en beeldhouwde in veel verschillende stijlen. Dubuffet’s werken die mij geinspireerd hebben behoren tot een serie die voortvloeide uit Krabbel Kunst Tekeningen. Tijdens het telefoneren krabbelde hij op papiertjes , wat hij later uitwerkte. Het zijn schilderijen geworden waar je hele werelden in kan vinden: menselijke figuren, weggetjes, bomen en allerlei onbestemde organische vormen. Het lijkt op het aan elkaar breien van beelden, iets dat me enorm aanspreekt.
mijn voorbeeld werk van Dubuffet is “Site activité ” uit 1977 197/247 cm – acryl op doek
Annemiek van Kollenburg
Mijn inspiratiebron is de architectuur. Wat mij inspireert is het ‘grote gebaar’ van bouwwerken.
De beelden zijn geometrisch van vorm. De letterlijke verwijzing naar de architectuur.
Vorm in de ruimte, schaduw versus licht.
Wat ik zoek is soberheid, verstild, constructief en minimalistisch. Het wezenlijke, het strikt noodzakelijke wordt weergegeven.
Het accent ligt op de mathematische verhoudingen van de vlakken ten opzichte van elkaar.
De beelden gaan over vorm, geometrie en licht.
Keramiek – werk opgebouwd uit platen klei.
gedroogd – geschuurd – gestookt.
ca. 1180 ‘C.
Korsmit Boudewijn
“Ik weet dat het diepste en meest essentiële geheim van kleureffecten onzichtbaar blijft voor het oog en alleen met het hart kan worden gezien. Wat essentieel is, gaat verder dan de conceptuele formulering.”
Uit Johannes Itten 1961, Kleurenleer 1961
Hij was docent aan het Bauhaus , de academie die model stond voor vele hedendaagse kunstopleidingen.
En het was de kleurenleer van deze kunstschilder, ontwerper en docent, die me op vele manieren heeft beïnvloedt.
Al meer dan een halve eeuw mijn leidraad in het lesgeven en het maken van kunstwerken.
Deze werken zijn in eerste instantie een ode aan de kleur en zijn persoonlijke betekenis.
Je kunt er zelf je verhaal in vinden.
Mixed media is in dit geval papier, restmateriaal en verschillende verfsoorten.
Adri Langbroek
Hoofd thema van mijn werk is de mens in het landschap.
De basis ontleen ik aan teksten, muziek, reizen en de natuurlijke dagelijkse beleving, waarin komen, ontmoeten en afscheid elementen zijn.
Soms zijn dit heftige momenten, vol en rijk, terwijl daar tegenover perioden staan van rust, leegte en ruimte.
Mijn werk bestaat, beeldend gezien uit doorlopende verhaallijnen. Hieruit is een verwante lijnvoering en vormentaal ontstaan.
De samenhang in vormgeving krijgt in mijn werk door de techniek t.w. een gemengde techniek, waarvan het graveren en scheuren in karton een hoofdelement van kracht.
De druk die ik uitoefen tijdens het graveren, ziet er soms heftig uit als groeven en geven de gemoedstoestand weer.
Adriana Nichting
Een boeddhahoofd dat langzamerhand opgaat in de Banyan (wurgvijg)-bomen in tempelcomplex Wat Phra Mahathat Ayutthaya Thailand. Alsof het niet gemaakt maar zo gegroeid is. De stille kracht. De combinatie van materialen. Een ‘back to the roots of existence’. Dat alles fascineert me en heb ik geprobeerd te vangen in mijn beelden-serie Hijo de la Luna.
De maker van deze boeddha is onbekend. Koning Borom Rachathirat bouwde de tempel in 1374.
Margherita Pianarosa
Ik heb altijd gehouden van het werk van Giorgio Morandi (1890-1964 )
Nu heb ik mij laten inspireren door een van zijn late aquarellen ( Natura morta, 1958, acquarello su carta 23,5 x 32 cm )
Alleen de essentie van wat je ziet is weergegeven. Zijn stille kleuren zijn niet waar je ze verwacht. Aan deze elementen heb ik het spel met de transparantie van het papier toegevoegd. Zo is stilleven 46 ontstaan
Sari Piek
Het schilderij van Peter Paul Rubens (1577-1640) Zelfportret in het Rubenshuis te Antwerpen is het begin. Ensor werd erdoor geïnspireerd tot zijn Zelfportret met bloemenhoed (1883). Die twee beelden zijn het voorbeeld voor Sari Piek. Frappant is de blik, het licht en de ontmoeting. De uitwerking van het gezicht door Ensor is zowel ijdel als relativerend. Het hoedje is een duidelijk een latere toevoeging, waardoor het schilderij ontstijgt aan de formaliteit.
Werk 2 bestaat uit meerdere (8) aquarellen, genoemd ‘citaten’. Het zijn de studies gemaakt naar aanleiding van het thema voorbeeld-nabeeld. Ik heb alles in een lijst verzameld. De aquarellen zijn eventueel ook los verkoopbaar, de prijs is dan € 225,00 per stuk, eventueel zouden ze bij verkoop ingelijst kunnen worden tegen meerprijs, dit in overleg.
Ingrid van Polen
Welk schilderij van Peter Doig ik ook bewonder, wat mij als eerste aantrekt is de sfeer die hij weet te creëren, vervolgens raak ik geboeid door het verhaal dat zich ontvouwd. Langzaam begin ik het gekozen kleuren palet te waarderen en uiteindelijk wordt de compositie duidelijk. Het hiervoor geschetste proces is de ook wijze waarop mijn schilderijen tot stand komen.
Helmi Schellinger
Architectuur is voor mij een grote bron van inspiratie. Bij werk 1 heb ik gekeken naar het woonblok Walden Seven van Ricardo Bofill, Barcelona !975. Ik heb de opgaande lijn in het werk proberen te leggen en heb de halfronde vorm van de balkonnetjes gebruikt voor de laden.
Bij werk 2 en 3 heb ik gekeken naar een aantal aspecten van De Stijl en dan vooral naar Theo van Doesburg (1883- 1931), het gebruik van kleurvlakken maar ook naar zijn architectonische werk.
In werk 4 zit de schakeling van modules die ik zag in het burgerweeshuis van Aldo Van Eyck (1918 – 1999) in Amsterdam.
Monique Schep
Anton Heyboer
Een resonantie die mij “direct” raakt zijn de levenssporen in Anton’s werk. Het oorlogstrauma en de weg eruit. Zijn boek ‘de filosofie van een oorspronkelijk geest’ is een taal die ik begrijp. Dat schept een zielenband.
Mijn werken gaan over de weg van de mens, uitgedrukt in verschillende levensmomenten.
Het laten ontstaan vanuit leegte, de trilling van de nacht, ontvouwt de verbindingen van de mens met zichzelf, elkaar en alles wat mee resoneert op de prenten.
Techniek Digitale Art
Pentekeningen gemaakt met Oost-Indische inkt, Monoprinten met verschillende lagen gedrukt onder de etspers en acrylschilderijen worden gefotografeerd. Daarna worden deze werken, met eigen gemaakte foto’s, in Photoshop bewerkt om een nieuw beeld te componeren. En vervolgens in een oplage van 5 afgedrukt op Fine-Art paper.
Penseeltekening
Deze zijn gemaakt met Oost-Indische inkt, grote penselen, bamboestokken en inktpennen.
Liselotte Schut
Het voorbeeld voor mij is:
Florentinische Villenviertel (1926) van Paul Klee (1879-1940)
Het laat voor mij een inspirerende intieme combinatie zien tussen kleur en lijn met minimale vorm. Vrij neergezet, poëtisch zonder dromerig te zijn. Lijnen, haast krassen die precies genoeg lading hebben, kleuren (gelaagd en diep) die levendig zijn.
Ik kocht het schilderij in de vorm van een kleed en leefde er voluit op. Mijn vruchtbare grond. Wanneer ik op het kleed zat, zag ik rondom mij ontelbaar veel kleine verhaaltjes die samen het leven vormen.
Mijn nabeeld laat de vruchtbare grond zien en dat wat geoogst is in ontelbaar veel kleine verhaaltjes, mijn verhaaltjes met belijning en kleur geïnspireerd op de Florentinische Villenviertel.
De wortel van Vruchtbare Grond staat centraal. Alle onderdelen kunnen los verkocht worden. Wortel en doekjes. Het hele werk (wortel en 6 doekjes) kost 1750 euro, de losse doekjes 135, de losse wortel 1100.
jos verschaeren
De Russische kunstenaar Vladimir Tatlin ontwierp voor de 3de internationale een werk dat uiteindelijk 500 meter hoog zou moeten gaan worden. Het is nooit uitgevoerd, maar er zijn talloze foto´s bewaard gebleven van het model, en dat had een hoogte van 5 meter 20, ook lang niet mis.
Het is een dubbele scheve spiraal met daar binnen in weer cilindrische elementen. Constructivisme en Folly-art ineen. Aangezien ik door beide kunstrichtingen geïnspireerd ben geraakt is dit een werk dat me heel erg raakt.