0000

Vertrekpunt Nul

26 okt  t/m 2 dec 2022

27 okt t/m 4 dec 2022

26 okt  t/m 2 dec 2022

26 okt  t/m 2 dec 2022

26 okt  t/m 2 dec 2022

Hedendaags minimalisme

In 1958 ontstond in Duitsland een radicaal nieuwe kunststroming: Zero.  “Zero is stilte, Zero is het begin”. In 1960 kreeg deze in Nederland een vervolg met de Nul-beweging met bekende kunstenaars als Jan Schoonhoven, Henk Peeters, Armando, Jan Henderikse en herman de vries. De Nul-beweging noemde zichzelf ‘anti-schilderkunstig’ en werd gekenmerkt door:

 • Monochromie: gebruik van weinig kleuren
 • Herhaling: Nul houdt van ritme en regelmaat
 • Serialiteit: multiples in tegenstelling tot het authentieke werk
 • Directheid van materiaal: het handschrift van de kunstenaar wordt ondergeschikt

 

Met Nul als vertrekpunt heeft de kunst zich sindsdien verder ontwikkeld in een richting die Hedendaags Minimalisme genoemd kan worden.
Binnen LKG de Ploegh heeft een groep kunstenaars werk gemaakt dat (bewust of onbewust) in het verlengde ligt van wat de Nul-beweging in gang heeft gezet. De tentoonstelling ‘Vertrekpunt Nul’ toont werk dat geïnspireerd is door de vormtaal van de Nul-beweging en heeft tegelijkertijd een hedendaagse uitstraling. Stilte en liefde voor het (oude) ambacht en de schoonheid van het materiaal zijn verbindende elementen die in deze expositie in diverse disciplines worden getoond.

 

Deelnemende kunstenaars

Bezoek de expositie

Don / vrij 11.00 – 17.00 uur
Zat / zon 13.00 – 17.00 uur

 Agenda

 • Opening zaterdag 29 oktober – 15.00 uur
  Opening door Koos Hoogland, directeur/bestuurder European Institute for Contemporary Art and Science – Museum EICAS, Deventer.
 • Zondag 20 november – 14.00 uur
  Janine Eshuis en Rian Peeperkorn gaan met elkaar en de bezoekers in gesprek aan de hand van stellingen van beroemde kunstenaars van de Nul-beweging.
 • Iedere zaterdag en zondag gedurende de looptijd van de expositie
  De deelnemende kunstenaars zijn op zaterdag en zondag bij toerbeurt aanwezig in de galerie. Zij geven om 14.00 uur een toelichting op hun eigen werk en de expositie
  .