Vereniging

De Ploegh is een Landelijk Kunstenaars Genootschap. De vereniging, ontstaan in Amersfoort in 1934, had jarenlang haar galerie in Museum Flehite. In 2004 verhuisde de vereniging naar Park Klein Engendaal in Soest, waar De Ploegh tot begin 2015 een grote galerie met beeldentuin tot haar beschikking had.
Na 10 jaar is De Ploegh weer verhuisd naar de bakermat, Amersfoort: de vereniging heeft vanaf april 2015 haar galerie in het Cultuurhuis bij De Flint, een prachtige locatie die niet alleen voor tentoonstellingen wordt gebruikt maar ook ingezet wordt voor het geven van lezingen en het houden van manifestaties. Ruimte voor debat!

De kunstenaarsvereniging telt op dit moment zo’n 80 leden en groeit nog steeds. De meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd. Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens, Marcel Schellekens. Een goede kunstenaarsvereniging is een broeikas voor talent en een bron van inspiratie voor kunstenaars en publiek. Met name de inmiddels befaamde Grafiekmanifestatie trekt jaarlijks een omvangrijk publiek naar De Ploegh.

GESCHIEDENIS VAN LKG DE PLOEGH

Werkgroepen

De vereniging heeft veel voorkomende taken onderverdeeld in werkgroepen. Hierin hebben Ploeghkunstenaars zitting, ondersteund door de medewerkers van het bureau van De Ploegh. Op dit moment zijn dat:

Expositiecommissie Deze groep maakt de jaarplanning van de exposities in de galerie. De kunstenaars kunnen zich inschrijven voor verschillende thema-exposities, maar ook zelf plannen voor exposities indienen. De tentoonstellingen in de galerie sluiten aan bij de missie van LKG de Ploegh om als vereniging een platform te bieden aan alle leden.

De Ploegh en route Deze werkgroep organiseert meerdere externe exposities per jaar: een thema-inhoudelijke expositie, een commerciële expositie, een beursdeelname, een beeldententoonstelling.
De externe tentoonstellingen sluiten aan bij de missie van LKG de Ploegh om als vereniging ook buiten de eigen galerie een platform te bieden en zichtbaar te zijn. Enerzijds omdat De Ploegh een landelijke vereniging is met leden afkomstig uit het hele land. Netwerkvergroting en het aanspreken van een nieuw (kopers)publiek zijn andere belangrijke motieven.

Grafiekcommissie Deze werkgroep bereidt ieder jaar de befaamde Grafiekmanifestatie voor. Deze multiplestentoonstelling geeft alle leden van De Ploegh die werk in oplage maken de kans zich te presenteren. Traditiegetrouw is er tijdens deze manifestatie van iedere kunstenaar een werk te koop voor een aanbiedingsprijs, de zgn PrijsPrent, naast een normaal geprijsd werk. De Grafiekmanifestatie trekt ieder jaar een groot publiek naar Galerie de Ploegh.

Ballotagecommissie De Ballotagecommissie is samengesteld uit kunstenaarsleden van De Ploegh, uit verschillende disciplines. Er wordt geballoteerd op kwaliteit, oorspronkelijkheid en professionaliteit, niet op verkoopbaarheid.

 

Hoe wordt u lid van De Ploegh?

Het lidmaatschap wordt uitsluitend verkregen via ballotage, deze vindt een aantal keren per jaar plaats. U kunt zich hiervoor aanmelden bij het secretariaat.
De Ballotagecommissie is samengesteld uit kunstenaarleden van de Ploegh, uit verschillende disciplines. Er wordt geballoteerd op kwaliteit, oorspronkelijkheid en professionaliteit, niet op verkoopbaarheid.
U krijgt voor de ballotage bericht over datum, tijdstip, etc. Binnen tien werkdagen na de ballotage ontvangt u bericht of u wel of niet bent aangenomen als lid. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
De jaarlijkse contributie bedraagt € 161,- exclusief. BTW.

U dient het formulier voor de voorselectie in te vullen. Dat vindt u hier:
Het voorselectie formulier

Als u meer wilt weten, bel dan met Galerie de Ploegh (033) 475 07 70 of mail naar info@deploegh.nl.

Bestuur van de Vereniging

Lideke Willenborg, voorzitter
Zsoka Bonta, secretaris
penningmeester
Jacqueline Bohlmeijer, kunstenaarslid
Famke Hajonides, kunstenaarslid
Frits Nolte, kunstenaarslid

KvK: 40506408
ING Bank: 68.15.88.993

 

Vrijwilligers

De vereniging stelt de medewerking van vrijwilligers zeer op prijs en kan zeker nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Heeft u interesse? Meldt u dan aan bij de galerie.

Zondag 2 juli van 15.00-16.00 uur lezing en zang

Zondag 2 juli van 15.00-16.00 uur lezing en zang. Sietse H. Bakker vertelt over zijn inspiratiebron de Russische dichter O. Mandelstam en de Russische Avantgarde van begin twintigste eeuw; de lezing wordt verlevendigd met zang van Wendela de Vries, sopraan. De toegang...

Zondag 2 juli van 14.00-15.00 uur grafiekworkshop

Zondag 2 juli van 14.00-15.00 uur grafiekworkshop voor kinderen (van 4-12 jaar) onder leiding van kunstenaar en kinderboekenmaakster Henriette Boerendans: haar alfabetboek ‘Aap Beer Zebra’ is de aanleiding voor het tekenen van een lievelingsdier en aan de slag te gaan...

Zondag 11 juni om 15.00 uur kunstenaarsgesprek

Zondag 11 juni om 15.00 uur kunstenaarsgesprek. Kunstenaar en gespreksleider Frits Nolte zal de exposanten interviewen over grafische technieken als diepdruk en hoogdruk, én over wat hun technieken en beelden losmaken aan inhoud en verhaal: wat vertellen hun prenten...