Vereniging

De Ploegh is een Landelijk Kunstenaars Genootschap. De vereniging, ontstaan in Amersfoort in 1934, had jarenlang haar galerie in Museum Flehite. In 2004 verhuisde de vereniging naar Park Klein Engendaal in Soest, waar De Ploegh tot begin 2015 een grote galerie met beeldentuin tot haar beschikking had.
Na 10 jaar is De Ploegh weer verhuisd naar de bakermat, Amersfoort: de vereniging heeft vanaf april 2015 haar galerie in het Cultuurhuis bij De Flint, een prachtige locatie die niet alleen voor tentoonstellingen wordt gebruikt maar ook ingezet wordt voor het geven van lezingen en het houden van manifestaties. Ruimte voor debat!

De kunstenaarsvereniging telt op dit moment zo’n 80 leden en groeit nog steeds. De meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd. Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens, Marcel Schellekens. Een goede kunstenaarsvereniging is een broeikas voor talent en een bron van inspiratie voor kunstenaars en publiek. Met name de inmiddels befaamde Grafiekmanifestatie trekt jaarlijks een omvangrijk publiek naar De Ploegh.

GESCHIEDENIS VAN LKG DE PLOEGH

Werkgroepen

De vereniging heeft veel voorkomende taken onderverdeeld in werkgroepen. Hierin hebben Ploeghkunstenaars zitting, ondersteund door de medewerkers van het bureau van De Ploegh. Op dit moment zijn dat:

Expositiecommissie Deze groep maakt de jaarplanning van de exposities in de galerie. De kunstenaars kunnen zich inschrijven voor verschillende thema-exposities, maar ook zelf plannen voor exposities indienen. De tentoonstellingen in de galerie sluiten aan bij de missie van LKG de Ploegh om als vereniging een platform te bieden aan alle leden.

De Ploegh en route Deze werkgroep organiseert meerdere externe exposities per jaar: een thema-inhoudelijke expositie, een commerciële expositie, een beursdeelname, een beeldententoonstelling.
De externe tentoonstellingen sluiten aan bij de missie van LKG de Ploegh om als vereniging ook buiten de eigen galerie een platform te bieden en zichtbaar te zijn. Enerzijds omdat De Ploegh een landelijke vereniging is met leden afkomstig uit het hele land. Netwerkvergroting en het aanspreken van een nieuw (kopers)publiek zijn andere belangrijke motieven.

Grafiekcommissie Deze werkgroep bereidt ieder jaar de befaamde Grafiekmanifestatie voor. Deze multiplestentoonstelling geeft alle leden van De Ploegh die werk in oplage maken de kans zich te presenteren. Traditiegetrouw is er tijdens deze manifestatie van iedere kunstenaar een werk te koop voor een aanbiedingsprijs, de zgn PrijsPrent, naast een normaal geprijsd werk. De Grafiekmanifestatie trekt ieder jaar een groot publiek naar Galerie de Ploegh.

Ballotagecommissie De Ballotagecommissie is samengesteld uit kunstenaarsleden van De Ploegh, uit verschillende disciplines. Er wordt geballoteerd op kwaliteit, oorspronkelijkheid en professionaliteit, niet op verkoopbaarheid.

 

Hoe wordt u lid van De Ploegh?

Het lidmaatschap wordt uitsluitend verkregen via ballotage, deze vindt een aantal keren per jaar plaats. U kunt zich hiervoor aanmelden bij het secretariaat.
De Ballotagecommissie is samengesteld uit kunstenaarleden van de Ploegh, uit verschillende disciplines. Er wordt geballoteerd op kwaliteit, oorspronkelijkheid en professionaliteit, niet op verkoopbaarheid.

U kunt zich opgeven voor de ballotage, die tweemaal per jaar gehouden wordt. Klikt u hier om naar dit formulier te gaan.
Na uw aanmelding nodigen wij u uit deel te nemen aan de voorselectie. Hiervoor vragen wij u het aanmeldingsformulier in te vullen. Klikt u hier om naar het formulier te gaan.
Daarbij dient u ook een representatieve selectie van uw werk in jpg formaat (vijf tot acht werken, max 1.5 MB) mee te zenden. Het materiaal voor de volgende voorselectie kan worden opgestuurd naar De Ploegh vóór 25 oktober 2019.De voorselectie neemt plaats in de daarop volgende week. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Na de voorselectie ontvangen gekozen kandidaten een uitnodiging om hun werk in te leveren op 19 november 2019 tussen 11 en 12 uur ’s ochtends, voor de daadwerkelijke ballotage in Amersfoort. U kunt uw werk ophalen op woensdag 20 november 2019 tussen 14:00 uur en 15:00 uur.De niet geselecteerde kandidaten ontvangen een korte toelichting op de afwijzing.

De jaarlijkse contributie bedraagt € 161,- exclusief. BTW.

Voor jonge beginnende kunstenaars die minstens twee jaar van de kunstacademie af zijn, kennen wij een Junior Lidmaatschap
– Leeftijd van de kunstenaar: max 30 jaar
– Tarief voor lidmaatschap: 50% van de ledencontributie
– Alleen meedoen aan interne exposities
– Geef aan op het ballotage formulier dat je voor het Junior Lidmaatschap wilt worden geballoteerd
– Na twee jaar meedoen aan de ballotage voor vol professioneel lidmaatschap.

 

U dient het formulier voor de voorselectie in te vullen. Dat vindt u hier:
Het voorselectie formulier

Als u meer wilt weten, bel dan met Galerie de Ploegh (033) 475 07 70 of mail naar info@deploegh.nl.

Bestuur van de Vereniging

Adriana Nichting, voorzitter
Zsoka Bonta, secretaris
Marga Hulstede, penningmeester
Jacqueline Bohlmeijer, kunstenaarslid
Famke Hajonides, kunstenaarslid
Frits Nolte, kunstenaarslid
SILVIO MILIA

KvK: 40506408
ING Bank: NL03 INGB068 1588993

 

Vrijwilligers

De vereniging stelt de medewerking van vrijwilligers zeer op prijs en kan zeker nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Heeft u interesse? Meldt u dan aan bij de galerie.

 

De belastingdienst heeft LKG De Ploegh erkend als een sociaal belang behartigende instelling (SBBI). Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij het secretariaat van De Ploegh.