Thijmen van Kooij schildert het hedendaagse nachtlandschap. Gefascineerd door het samenspel van de nacht en de plekken waar het door de mens wordt verlicht; voor hem een metafoor van het oneindige, het raadselachtige van de natuur en de menselijke aanwezigheid daarin. In zijn werk is hij op zoek naar het contrast van licht en donker en probeert hij de kijker in de raadselachtigheid van ons bestaan te laten meevoeren. In zijn werk is de aanwezigheid van de mens teruggebracht tot het kunstlicht.

Thuis of op reis maakt hij regelmatig tochten als het donker is en maakt hij foto’s van de plekken die hem intrigeren. Vanuit zijn omvangrijke nachtfotografie archief worden gekozen beelden uitgewerkt en vormen ze de basis van het schilderij. Het doek wordt laag voor laag in olieverf opgebouwd, om zo de diepte te krijgen van de kleuren van de nacht.

Thijmen van Kooij (1969) is opgeleid aan het Amsterdams Instituut voor de Schilderkunst. Daar heeft hij Siert Dallinga ontmoet, bij wie hij destijds lessen volgde. Inmiddels werken ze al jaren samen in een ‘leerling-meester’ verband. Dit heeft geresulteerd in een gezamenlijke tentoonstelling in Galerie Hoogenbosch in 2015.

Website: www.thijmenvankooy.nl