Tekenen | schilderen | grafiek | ruimtelijk werk

Roelant Hietbrink

Roelant Hietbrink zoekt het microgeluk: zich verheugen in interessante gedetailleerde vormentaal, contrasten en structuren. Microgeluk is namelijk bijna overal te vinden, ook daar waar je het niet verwacht, zoals industrie gezichten of havens. In zijn naakt tekeningen en 3 D portretten versterkt hij het verhaal dat mensen met hun gezicht of lijf vertellen. De havens, industrie- of stadsgezichten vertellen over hectiek, chaos alsook prikkelende tijdloze verhalen over het leven zelf. Zijn werk is figuratief maar met losse toets zodat de kijker zelf het beeld kan aan- en invullen met eigen fantasie en beleving. Dat valt vooral op als je de details van het werk bekijkt: eigenlijk uitsluitend abstracte vlakjes.

Roelant tekent sinds zijn jonge jaren. Tijdens zijn studie industriële vormgeving aan de TUD kreeg hij uitstekend tekenles (in 1978). Het tekenen naar (naakt)model is hem altijd blijven fascineren. In de loop van de tijd is hij gaan werken in olieverf, maakt (3D) portretten en lino snedes, waarbij hij een door hem technisch verfijnde lino techniek toepast.
Enkele 3D portretten (oa van de schrijver Martin Michael Driessen met hand) werden genomineerd voor de Nederlandse portretprijs in 2021 en 2023. Ook is een portret van hem geselecteerd voor FACE2023 in Londen (Society of Portrait Sculptors).

olieoplinnen.nl

Hietbrink-Roelant-snackbar Beijing-2014-linosnede-20x35cm
Hietbrink-Roelant-Op de grond-2022-linosnede-20x28cm
Hietbrink-Roelant-Martin met hand-2020-sculpture-35cm hoog
Hietbrink-Roelant-Huizen in Porto, Rua de Miragaia-2018-linosnede-33x50cm
Hietbrink-Roelant-Façade van oude huizen in Langres-2021-linosnede-27x40cm
Hietbrink-Roelant-Dock 11 in Hamburg-2021-olieverf op linnen-70x90cm