Gemengde techniek | edelsmeden 

Nicolette Benard

De kunst van sieren
‘Mijn moeder ging nooit de deur uit zonder parels. Zij was de inspiratiebron voor de juwelen die ik ontwerp.’

Nicolette Benard, juwelenontwerpster en beeldend kunstenaar volgde de technische opleiding Vakschool Schoonhoven (NL), richting edelsmid goud, zilver, juwelier-design. Ze werkt inmiddels dertig jaar als ontwerper en maker van juwelen. Haar favoriete materialen zijn edelstenen en zoetwaterparels.

PROJECT B. De kunst van het transformeren
Het spanningsveld tussen volmaaktheid en imperfectie is het thema in het werk van Nicolette Bénard. Dit thema komt terug in zowel haar sieraden als in haar meest recente ‘Project B’, een serie wandobjecten gevat in plexiglas. In ‘Project B’ onderzoekt Nicolette een poppenpositie als een icoon van schoonheid – de som van volmaaktheid en imperfectie – en vraagt zich af: Is het ideale schoonheid of vals idealisme?

 

 

Het bevindt zich in een grensgebied tussen schattig en absurd, nogal obscuur en heel herkenbaar tegelijk; want achter deze dotten, onder de alles absorberende bloemen, zien we nog steeds de kieskeurige handen van een pop en de elegante benen die uitsteken. Een pop is het ideale object om opnieuw vorm te geven en te verbeelden. Met een knipoog en een gezonde dosis humor werkt Nicolette aan haar poppen en transformeert ze tot … ja, wat precies?

Haar ontwerpen zijn ondertussen te bewonderen op kunsttentoonstellingen, galeries, musea en in privécollecties o.a. in Japan, Taiwan, Italië, Engeland, België, Duitsland, Spanje en Amsterdam. Het laatste jaar maakt zij naast sieraden ook objecten in de ruimte.

nicolettebenard.nl >

yellow twist, 2021, object, 34 x 14 x 10 cm
sweat sea urchin, 2021, object, 34 x 14 x 10 cm
remember to show a smiling face, 2021, object, 34 x 14 x 10 cm
pink boots, 2021, object, 24 x 14 x 10 cm
human waste, 2021, object, 34 x 14 x 10 cm
flower girl, 2020, object, 34 x 14 x 10 cm