Mark van Praagh (1957) schilder en graficus, afgestudeerd aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Er zijn verschillende series van natuur, bomen, letters, brieven en mensen. In alle composities spelen herhalingen en ritmes van licht en schaduw, van vlakken, vlekjes, lijnen of letters steeds een belangrijke rol.

Landschappen en Bomen: in deze serie werkt Mark ‘en plein air’ (direct buiten) in het Gooi en Bourgondië. Vlekjes en schakeringen van duizenden kleuren en ritmes van licht en schaduw tintelen in grassen, bladeren en stammen.

‘Onleesbare Brieven’, ‘Wereldbrieven’ en ‘Zeebrieven’: ze komen in verschillende vormen terug op doek en papier, in objecten en op houtpanelen. Zelfverzonnen handschriften en geheimzinnige kalligrafische tekens zijn ritmes van regels of golven van de zee.

‘Mensen’: gezichten, transparant in olieverf geschilderd op houtpanelen: zacht en krachtig tegelijk, alleen of als duo, soms intens verbonden. De lijnen van de houtnerven blijven zichtbaar en bewegen ritmisch mee in de vormen van de gezichten.

Portretten: Particuliere portretten en staatsieportretten in opdracht. In 2011 voltooide Mark een serie van 8 staatsieportretten van professoren van het VUmc te Amsterdam. Vaak maakt hij portretten van families of collega’s in de vorm van een twee- drie- of veel-luik die bij elkaar horen, maar ook zelfstandige portretten zijn. Ook hier zien we vaak het spel van vlakken in achtergrond en kleding terug.

Objecten: van (strand)hout, takken en papier waarbij weer het ritme van letters, lijnen en herhaling terugkomen. Ook Ladders zie je vaak terug in deze objecten, ook dat zijn herhalingen van lijnen.

www.markvanpraagh.nl