In mijn werk probeer ik de sfeer van een bepaalde plek te vangen in tekeningen en collages. De woestijn in Zuidwest Amerika en Ierland zijn het onderwerp van mijn meest recente werken. De geuren, het licht, hoe de lucht aan je huid voelt, de manier waarop de mens de omgeving inricht, dat zijn een paar dingen die voor mij een plek uniek maken en die ik wil vertalen in beeld.

Hoewel ik van oorsprong tekenaar ben, is de mes is voor mij een nieuw tekeninstrument geworden. Ik vind het een uitdaging om daarmee dezelfde subtiliteit, vrijheid en diversiteit in de lijnvoering aan te brengen als wanneer ik met pen of potlood werk.

De collage techniek is ook een manier om te spelen met compositie en kleur. De opbouw van mijn collages heeft zich ontwikkeld tot een vrij en organisch proces. De vorm en grootte van de afbeelding groeit tijdens het maakproces: bepaalde elementen lopen uit de kaders, en ik voeg stroken papier toe om de afmeting in evenwicht te brengen.

Mijn nieuwste tekeningen zijn een reactie op de collages. In tegenstelling tot de harde lijnen en afgebakende vlakken van de collages gaan deze tekeningen over het subtiele verloop van het ene element in het andere. Wat afgebeeld is, is wel te herkennen, maar de beelden zijn wazig zoals luchtspiegelingen in de woestijn.

De spanning tussen de illusie die een kunstwerk kan oproepen en de materiële realiteit van het beeld is iets wat mij intrigeert. Het experimenteren daarmee loopt als een rode draad door al mijn werk. Zo hoop ik met de collages de kijker even mee te voeren naar een andere plek op de wereld. Tegelijkertijd verraden bobbelingen, zichtbare lijmresten en ogenschijnlijk nonchalant toegevoegde vormen verraden dat de werken ‘slechts’ lagen gelijmde en met acryl geverfde stukken papier zijn.

Naast mijn vrije werk neem ik ook graag opdrachten aan.

www.mariekevanenk.com

Opleidingen:
2003-2007 BA Beeldende Kunst, Rietveld Academie, Amsterdam
1998-2003 BA Geschiedenis, Vrije Universiteit van Amsterdam