Fotografie | film | gemengde techniek | ruimtelijk werk

Kwadwo Amfo

Kwadwo Amfo richt zich in zijn werk op herkenning en waarneming. De technieken die hij hiervoor gebruikt zijn fotografie, film, 3D geprinte sculpturen en ‘augmented reality’. In die laatste techniek worden met gebruikmaking van de computer elementen toegevoegd aan de werkelijkheid. De kunstenaar daagt de beschouwer, kijker, uit om dieper in te gaan op de eigen intermenselijke en persoonlijke ervaringen die hem of haar beïnvloeden.

Amfo speelt met presentatiemethoden, materiaal, schaal en detail om de verwachtingen van de kijker uit te dagen. Hij gaat de confrontatie van verkeerde interpretatie niet uit de weg. Dat doet de kunstenaar door middel van beeldvorming die stereotiepe angsten onderzoekt en aannames in twijfel trekt.

Amfo’s beslissing om bijna uitsluitend zwarte karakters, individuen van Afrikaanse afkomst af te beelden, weerspiegelt zijn verlangen – geboren uit eigen ervaringen – om de ontoereikende en verontrustende representaties van zwarte mensen in de hedendaagse media en door de geschiedenis heen naar voren te brengen. Op deze manier is hun zwartheid zowel een herinnering aan zijn zoektocht naar waarheid als een microkosmos van hoe samenlevingen waarden en normen bouwen die ons allemaal aangaan.

 

Amfo-Akonnor, Kwadwo_DIPO_ Lajɛ_2015_photography_125x100
Amfo-Akonnor, Kwadwo_DIPO_ Krobo_2015_photography_125x100
Amfo-Akonnor, Kwadwo_DIPO_ Kɔle_2015_photography_125x100
Amfo-Akonnor, Kwadwo_DIPO_ Dede-Enyɔ_2015_photography_100x125
Amfo-Akonnor, Kwadwo_DIPO_ Kɔkɔ_2015_photography_125x100