Joke Struik werd geboren in 1946 in Amsterdam. Daar volgde zij de opleiding tekenleraren aan de Rijks Normaal School. Als graficus is zij echter autodidact. Grafiek, de onderwerpen; “Het werk dat ik maak gaat uit van wat ik dagelijks zie en beleef, kleine dingen. Een keertje naar het zwembad, de dieren die ik zie, in de regen lopen. Vaak vind ik in die situaties wel iets grappigs en dat is meermalen ook aanleiding er een prent van te maken. Ook kan het gebeuren dat een mooie tekst aanleiding is. Maar evenzo vaak heb ik eerst het beeld en ben dan nog lang bezig met de titel. Elk werk heeft een titel. Verder zijn reizen soms een inspiratiebron. Op reis werk ik nooit ter plekke, met wat notities onderweg probeer ik thuis de essentie te pakken van wat mij zo boeide. Het liefst werk ik in een door mijzelf ontwikkelde techniek. De ets/linosnede. De meeste tijd gaat altijd zitten in het zoeken naar de juiste kleuren op zowel de linoleum- als de etsplaat.”

“Om niet in routine te vervallen doe ik geregeld mee aan thema-exposities. Soms zegt een thema me niet meteen wat, maar door te zoeken vind je nieuwe invalshoeken en oplossingen en gaat het onderwerp leven. Die vondsten verrijken het werk dat ik op eigen initiatief maak. Het niet direkt weten hoe iets aan te pakken geeft een plezierige spanning. Een spanning die ik nodig heb om tot goede resultaten te komen.”

Werk van Joke is regelmatig te zien in zowel solo- als groepsexposities in binnen- en buitenland. Ook maakt zij regelmatig werk in opdracht van bedrijven.