Henk van der Ven kreeg zijn opleiding aan de AKI in Enschede. Hij maakt schilderijen, tekeningen, grafiek en ruimtelijk werk. Daarnaast is hij docent tekenen en schilderen. Hij woont en werkt in Epse en Deventer.
De schilderijen van Henk van der Ven ontstaan met reeksen, uitgewerkt in thema’s als: ‘Brug en de tijd’, ‘De wandeling’ en ‘De Reis’. Hij heeft een bijzondere binding met de huid van het schilderij. De verf lijkt een pleisterlaag, niet overal evengoed dekkend. Hier en daar zijn vormen en tekens ingekrast. Hij schildert laag over laag, soms glacerend, dan weer half-dekkend. Daardoor ontstaan po√ętisch verstilde beelden. De kleuren gaan een verbinding met elkaar aan doordat delen van onderliggende lagen zichtbaar blijven in het uiteindelijke schilderij.
De beeldtaal van Van der Ven bevat tekenachtige elementen naast monumentale vormen. Door de gelaagde manier van werken wordt in warme kleuren een grote diepte gesuggereerd en een onbekende wereld zichtbaar. Henk van der Ven haalt zijn inspiratie uit zijn directe omgeving. Daarin is de rivier bijvoorbeeld een voortdurende inspiratiebron voor het maken van innerlijke reizen. In het schilderproces worden zekerheden in twijfel getrokken, weggeschilderd of weggekrabd. De sporen hiervan, de littekens, blijven zichtbaar als de binnenkant van de ziel van de schilder.

Impressie: Mooie Momenten – expositie Henk van der Ven & Constance Visser