Dorette Giling begon haar carrière als schilder. “Ik kom uit een kunstzinnig gezin en ben van kinds af aan altijd bezig geweest met tekenen, schilderen en werken met klei. Tijdens en na de academie schilderde ik veel noeste landschappen maar ook impressionistische portretten. Na een aantal jaar uitte mijn wens om meer toegepast te werken zich in monumentale wandschilderingen. Op binnen en buitenwanden van slaapkamers tot discotheken.
Vervolgens kon ik meewerken aan een groot mozaïekproject voor het ministerie van VROM. Mozaïeken maken met tegels, kleur en patronen in particuliere huizen, maar ook in bedrijven en op pleinen gaven een nieuwe draai aan mijn loopbaan.
Sinds ruim 10 jaar word mijn werk meer en meer ruimtelijk en heb ik 3e thuis gevonden in de keramiek. De nadruk ligt de ene keer op louter keramiek maar ook de combinatie met mozaïek en schilderen spreekt me aan.
Mijn handen willen altijd bezig zijn, maken, bouwen. Een nieuwe wereld creeren, mijn geest wil waaien, absurde combinaties spruiten uit mijn vingers. Mijn vazen kunnen rustig en eenvoudig van vorm zijn, maar ook weelderig, barok en over the top!”.

Artist statement

In mijn werk voeg ik verschillende decoratieve elementen, geïnspireerd door de oneindige variatie in organische vormen in de natuur en bestaande decoratieve patronen, zó samen dat er een nieuw beeld ontstaat met een monumentaal karakter en dat tevens een “nieuw“ soort natuur in zich draagt.
In mijn werk lossen ruimtelijke vormen zich op in decoratie en decoratie lost zich op in ruimtelijke vormen. Mijn werk is lyrisch, spontaan en uitbundig. Door het spel van traditionele fragmenten en nieuwe technieken ontwikkelt zich een stijl van nieuwe mogelijkheden, die verder gaat dan toegepaste kunst maar een wereld op zichzelf wordt.

Dorette Giling, beeldende kunstenaar te Amersfoort, www.dorettegiling.nl