Grafiek | fotografie | gemengde techniek

Anton Staartjes

Na zijn opleiding aan de Rietveld Academie (1970-1975) werkte Anton Staartjes een aantal jaren als vrij-werkend beeldend kunstenaar in de disciplines grafiek, gemengde technieken en fotografie. In opdracht maakte hij monumentale kunsttoepassingen onder andere voor het Centraal Kantoor van de GGD en de voorgevel van het Polanentheater. Na 1990 verlegde het zwaartepunt van zijn activiteiten zich naar toegepast werk. Als fotograaf/vormgever werkte hij voor onder andere het Amsterdams Historisch Museum, PTT-Telefoondistrict Amsterdam en diverse Rabobanken in Nederland. Voor documentaties, showmappen en websites specialiseerde hij zich in het fotograferen van het werk van beeldend kunstenaars en ontwerpers.

 

Alles verandert… Inmiddels werkt Anton alweer een aantal jaar als vrij-werkend beeldend kunstenaar en gebruikt daarbij fotografie als beeldend middel. Veel van zijn fotografisch werk heeft een relatie met de grafiek en gemengde technieken die hij eerder maakte. In steden als Casablanca, Lille, Avignon, Veneti‘ en Rome maakte hij veel foto’s.Het zijn afbeeldingen van muren waarbij deuren, ramen en doorgangen de compositie vormen. Vlakverdeling en structuren zijn voor hem belangrijker dan een ‘fotografische’ weergave van de werkelijkheid.
Een andere passie is zijn voorliefde voor landschappen. Het Nederlandse landschap is op onverwachte momenten in een betoverende pracht af te beelden.

antonstaartjes.com >

langs het gein 1, 2021, fotografie, 60 x 40 cm
landschap 5, 2021, fotografie, 60 x 42 cm
landschap 4, 2021, fotografie, 60 x 42 cm
landschap 3, 2021, fotografie, 60 x 42 cm
landschap 2, 2021, fotografie, 60 x 42 cm
muur 1, 2017, fotografie, 60 x 40 cm