fotografie

annet neijmeijer

Op haar negende kreeg Annet haar eerste camera. Al zolang ze zich kan herinneren maakt zij foto’s, maar echt fotograferen doet zij pas sinds enkele jaren. Waar zij eerder haar omgeving registreerde in een foto, probeert ze nu de ervaring die de omgeving bij haar oproept te vertalen in een beeld.

Annet werkt vaak seriematig, waarbij ze een bepaald thema uitdiep in verschillende foto’s, en soms zelfs in diverse series die onderling samenhangen. Zij gaat bijvoorbeeld op zoek naar hoe ze de essentie van een landschap kan verbeelden, of concepten als tijd of oneindigheid.

‘A Wanderer’s Dream’ is een zoektocht naar de meest minimalistische verbeelding van een landschap: hoe kun je zoveel mogelijk elementen weglaten om te komen tot de essentie van de omgeving? ‘A Wanderer’s Dream’ bestaat uit vijf series van abstracte landschappen. In de eerste zien we warme, volle, kleurrijke bossen. Vervolgens wordt de omgeving meer arctisch en koeler, met minder kleur. Uiteindelijk is het landschap monochroom en etherisch.

 

Zij probeert het gevoel dat een plek haar geeft, zoals stemming, emotie en sfeer, te visualiseren in een beeld. Aan de basis hiervoor liggen haar emotie en sensitiviteit. Ze maakt gebruik van technieken als ICM, long exposure en nabewerking. Zij heeft meestal geen vastomlijnd resultaat in gedachten, het uiteindelijke beeld creëert zich als het ware vanzelf. En vaak is zij zelf verwonderd door het resultaat.

Naast haar vrije werk fotografeert Annet in opdracht voor maatschappelijke en culturele organisaties.

annetneijmeijer.nl

shadows of green 2, 2019, fotografie ICM, 55.4 x 37 cm
shadows of green 1, 2019, fotografie ICM, 55.4 x 37 cm
end of the day, fotografie ICM, 55.4 x 37 cm
arctic silence, 2020, fotografie ICM, 55.4 x 37 cm
echoes of silence green, fotografie ICM, 55.4 x 37.4 cm
echoes of silence blue, 2020, fotografie ICM, 55.4 x 37.5 cm