Installatie |film | tekenen | schilderen | performancekunst
Ahmad Mallah
Ahmad Mallah (1990), is een Palestijnse kunstenaar, geboren en getogen in Damascus in Syrië. In 2014 is hij gevlucht voor de burgeroorlog. Hij heeft een reis van honderd dagen afgelegd om uiteindelijk in Nederland aan te komen. Daar heeft hij asiel aangevraagd en in 2019 zijn Nederlands paspoort gekregen.
Kort nadat hij in Nederland aankwam, startte hij zijn bacheloropleiding Beeldende Kunst aan de kunstacademie AKV|St. Joost in Breda. Hij wilde zijn persoonlijke en politieke ervaringen documenteren door middel van verschillende kunstvormen. Zijn grootste inspiraties zijn zijn verleden en zijn emoties.
Hij zet zijn angsten, zijn verdriet, zijn frustraties en hoop om in melancholisch abstracte kunst. Je ziet meteen in zijn werk de pijn, het lijden en de angst. De meest intense psychologie van het menselijk brein.
Ahmad is gefascineerd door emoties en gezichtsuitdrukkingen die plots kunnen veranderen van immense schoonheid naar totale wanhoop. Zijn lijntekeningen en inktportretten hebben een scherp en krachtig contrast, elke lijn heeft een doel, elke lijn archiveert momenten van geleefde ervaringen.
Hij studeerde in 2020 af met een korte documentaire “Stateless”. De film was in de zomer van 2020 op verschillende tentoonstellingen in Nederland te zien. Het jaar na zijn afstuderen heeft hij zijn werk via diverse groepstentoonstellingen kunnen laten zien.
Zijn solotentoonstelling in de exbunker in Utrecht in november 2021 was een hoogtepunt in zijn beginnende carrière als kunstenaar.
Hij heeft tijdens deze tentoonstelling diverse kunstvormen samengebracht. Een interactieve installatie, poëzie, film, live tekenen en performancekunst. Hij kreeg overweldigende reacties en slaagde erin veel kunstwerken aan particuliere verzamelaars te verkopen.
Ahmad blijft experimenteren met nieuwe media en ontdekt nieuwe methoden en vormen van werken.