Kunstenaars van LKG de Ploegh verbeelden een gedicht.

Op zondag 3 maart start in Galerie de Ploegh de expositie POËZIE VISUEEL GELEZEN, een tentoonstelling waarin beeldende kunst en poëzie samengaan. Aanleiding hiervoor was de Nationale Gedichtendag die op 31 januari j.l. plaatsvond en de start van de Poëzieweek was.

Het thema van de Nationale Gedichtendag was ‘muziek’ en voert in de tentoonstelling de boventoon, maar ook andere onderwerpen zijn door de kunstenaars als inspiratiebron gebruikt. Zo kan men zien hoe poëzie in handen van schilders, grafici, beeldhouwers en keramisten een extra dimensie krijgt. Een bijzondere collectie kunst, die ook na de expositie in Soest digitaal in de lucht blijft op de site van de Ploegh.

Van iedere kunstenaar zal één werk gebaseerd op een gedicht getoond worden. ‘Hebban olla vogola’ bijvoorbeeld, dat tot voor kort beschouwd werd als de oudste tekst in het Nederlands, diende ter inspiratie voor het keramisch wandbord ‘Aanzoek’ van Carolien Brusse. Of een lied van Marco Borsato waarop Bea van der Heijden haar ets op lino ‘Onschuld 2’ baseerde, etc. Men ziet 45 uiteenlopende inspiratiebronnen naast of verwerkt in even zoveel verschillende werken.

Feestelijke opening – ‘Poëzie Visueel Gelezen’ wordt feestelijk geopend op zondag 3 maart om 16.00 uur door schrijver/dichter/tekenaar Ted van Lieshout.

Voordracht & Muziek op 24 maart – Tijdens Kunstlint in de Lente, de jaarlijkse atelierroute van Soest, zullen een aantal Ploeghleden op zondag 24 maart hun gekozen gedicht voorlezen en het werk daarbij toelichten.
Die zondag is er ook live muziek in Galerie de Ploegh: Jos Verschaeren, één van de deelnemers aan de tentoonstelling, zal een kort concert met sopraan-saxofoon en accordeon geven. > meer informatie

Exposities in verschillende bibliotheken  Ook zal er onder auspiciën van Galerie de Ploegh van enkele deelnemers werk worden geplaatst in de Bibliotheken Eemland (Baarn, Leusden en Amersfoort) en de Bibliotheek Idea (Soest) met een verwijzing naar de expositie.