Nieuw Amersfoorts Palet De Ploegh | De Zonnehof

 

De tentoonstelling Nieuw Amersfoorts Palet is gemaakt naar aanleiding van de uitgave van het boek Palet van de 20ste eeuw. Honderd jaar beeldende kunst in Amersfoort. Auteurs Lex van de Haterd en Burchard Elias beschrijven in dit standaardwerk onder meer de landelijke, lange tijd in Amersfoort gevestigde kunstenaarsvereniging LKG De Ploegh. Het huidige De Ploegh is een samengaan van het Amersfoorts Kunstenaars Genootschap (1934) en Kunstenaarsgroep De Ploegh (1945); de fusie van deze beide groepen vond plaats in 1975.
Palet van de 20ste eeuw beschrijft verder de musea en tentoonstellingsruimten in de stad en culturele initiatieven zoals de Mode¿show en Urban Wijland. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Bekking en is te koop voor € 24,90.

Nieuw Amersfoorts Palet in de Zonnehof is één van twee tentoonstellingen die de presentatie van het boek ‘omlijsten’. Curatoren Katjuscha Otte en Lex van den Haterd stelden een tentoonstelling samen over beeldende kunst in Amersfoort in de periode 1960 tot heden, met werk van (oud-) Ploeghleden en andere, Amersfoortse kunstenaars.

De 5 thema’s die getoond zullen gaan worden in De Zonnehof zijn materiekunst/mechanische kunst, architectuur/interieur, landschap, portret/figuur en abstract.

Tegelijkertijd start Amersfoorts Palet in Museum Flehite, een tentoonstelling die zich richt op het tijdvak 1900 -1960. Flehite toont werk van Amersfoortse kunstenaars van voor WOII en van de periode na 1945. Curator van de tentoonstelling Onno Maurer heeft ervoor gekozen om 10 kunstenaars van dat tijdvak uit te lichten: vóór de 2e Wereldoorlog vooral leden van het AKG, o.a. Willem van Dam, Albert Fiks, Jacob Nieweg, Sara van Heukelom en Edith Pijpers. Uit de periode na de 2e Wereldoorlog vooral Ploeghleden als Toon Tieland, Johan Traarbach en Engelbert L’hoëst.

Opening & Boekpresentatie St. Aegtenkapel, ‘t Zand 37 in Amersfoort