Kunstmanifestatie – g13 Maand van de Grafiek 2013

GROOT(S) GEDRUKT en HANDGEMAAKT – grafiek op groot formaat en kunstenaarsboeken

Galerie de Ploegh organiseert in het najaar ‘GROOT(S) GEDRUKT en HANDGEMAAKT’, grafiek op groot formaat en kunstenaarsboeken. In het kader van de Maand van de Grafiek (g13) wordt een landelijke reeks exposities van hedendaagse en traditionele grafiek gehouden. Galerie de Ploegh doet mee aan deze kunstmanifestatie en 14 Ploeghleden grafici zullen hun grafische werk van 29 september t/m 2 november tentoonstellen in Galerie de Ploegh.

 

– enkele kunstenaars uitgelicht –

Jeroen Hermkens heeft voor deze expositie litho’s op de grootste steen van Europa gemaakt, 124 x 90 cm. De werken hebben titels als ‘Brugge’ en ‘Marseille’.

Wim Jonkman exposeert ook litho’s, waaronder ‘For crying out loud’, 125 x 95 cm. Het werk van Wim Jonkman kenmerkt zich door een beeldtaal met een hang naar de-constructie, ontkenning van, of het ter discussie stellen van het waargenomene.
Als gevolg van zijn werkwijze ontstaat er een spanningsveld tussen het herkenbare en het ondefinieerbare, hetgeen het werk voor meerdere uitleg vatbaar maakt.

Mark van Praagh exposeert een aantal leporello’s (of harmonica-boekjes) met geheimzinnige, onleesbare tekens, geïnspireerd op de zee rondom Kreta: ‘Zeven Zee-gezangen’.
Mark van Praagh: ‘de eindeloze golven van de zee zingen dag en nacht hun gezangen. De golven rollen in regels het strand op. Die regels schrijf, teken en schilder ik in Leporello’s: Zeven Zee-gezangen’. Het zijn kleine aquarellen en onleesbare brieven geïnspireerd op de golven, geluiden en kleuren van de zee.

Henk van der Ven & Constance Visser maken al sinds 1997 gezamenlijk grafiek. Dit doen zij geheel integraal, waarbij zij bij toerbeurt de voorkomende werkzaamheden voor hun rekening nemen. Voor deze expositie hebben zij grote houtdrukken gemaakt, 140 x 170 cm, en een kunstenaarsboek getiteld ‘Stap voor stap’. Dit geheel handgemaakte boek is de registratie van een reis door een onbekend gebied, waarbij gevonden texturen worden omgezet in beelden. De teksten zijn van eigen hand en komen op een vergelijkbare wijze tot stand als de beelden.

Tom Thijsse exposeert kunstenaarsboeken, met titels als ‘Invallen. Een gedrukt schetsboek’ en ‘Geest van een dode vlieg’. Hij zegt over kunstenaarsboeken: ‘Een boek met grafiek verhoudt zich anders tot een op zichzelf staande prent. Een samengestelde serie prenten is van een andere intimiteit, er ontstaat een vorm van leesbaarheid; het totaal van de beelden komen samen tot een eenheid. Een grafiekboek is niet beter of minder dan een prent: het is anders’.

Feestelijke opening – zondag 29 september om 15.00 uur door Burchard Elias, ex-voorzitter van de Ploegh en mede-auteur van Palet van de 20ste eeuw. Honderd jaar beeldende kunst in Amersfoort. Kunstenaars aanwezig!