“Geel klinkt als een schelle trompet”, aldus de Russische schilder Wassily Kandinsky. Hij onderhield een hechte vriendschap met musicus en componist Arnold Schonberg, en beiden vonden ze dat de ander uitdrukte in hun medium wat zij zelf bedoelden. Muziek en beeldende kunst zijn al jarenlang geestverwanten en dienen tot wederzijdse inspiratiebron van een van de 2 disciplines. Beeldend kunstenaars noemen hun werk composities of improvisaties, componisten op hun beurt gebruiken niet zelden kleuren om hun stukken te benoemen; zoals bijvoorbeeld George Gershwin met “Rhapsody in Blue”. Picasso en Braque schilderden kubistische muziekinstrumenten; Mondriaan de “Victory Boogie-Woogie”. John Cage maakte grafische partituren die voor kunstwerken door zouden kunnen gaan. Componisten en kunstenaars zijn beiden artiesten die elk op hun eigen vlak uiting geven aan hetzelfde gevoel; de een door middel van noten, de ander door middel van kleuren en vormen. De expositie “Klankkleur” die van 15 april t/m 27 mei in Galerie De Ploegh te zien is, brengt een 19- tal kunstenaars bij elkaar die allemaal laten zien dat ze een zekere verwantschap voelen met muziek. Aan de titels die de werken mee hebben gekregen is vaak al af te lezen welk muziekstuk ter inspiratie gediend heeft.

Tijdens de opening van de expositie op 15 april 2017, 16.00 uur zal het omgekeerde plaatsvinden. De Nijmeegse musicus Maurice Smit laat zich inspireren door de werken in de tentoonstelling en zal een muzikale vertolking geven van wat hij ziet. Hij improviseert daarbij op gitaar en saxofoon.

Deelnemende kunstenaars De Ploegh

Ans Bakker, Karin Beek, Barbara Bläsing, Willemijn van Dorp, Bernadette Goossens, Dineke Groenhof Blaauw, Wilma Luigjes, Margherita Pianarosa, Peter van Tilburg, Jos Verschaeren, Niek Wittebrood, Adri Langbroek, Justyna Pennards-Sycz, Gijs Pape, Mark van Praagh, Linda Verkaaik, Erica Welling.

 

opening: 15 april om 16.00 uur

Zondag 7 mei: kunstenaarsgesprek. Op zondag 7 mei interviewt gespreksleider Frits Nolte van 15.00 tot 16.00 uur de exposerende kunstenaars Ans Bakker, Wilma Luigjes, Mark van Praagh en Linda Verkaaik in het zogenaamde Kunstenaarsgesprek. Een open gesprek tussen publiek en kunstenaars dat plaats vindt te midden van het tentoongestelde werk. Centraal staat de vraag: wat hebben beeldende kunst en muziek met elkaar gemeen? Aan de bezoekers wordt de vraag gesteld: wat raakt u in het werk? Wat doet u verwonderen? Aan welke muziek denkt u bij een bepaald werk?

Van 15.00 tot 16.00 uur. Gespreksleider is Frits Nolte.