‘Kijk op de Stad’ – een expositie over de ‘stad’, in verschillende technieken.

Ploeghkunstenaars Lucia Fransen, Jeroen Hermkens, Annemiek van Kollenburg, Arthur Martin en Rolf Weijburg voelen zich verbonden met het thema ‘de stad’. Hun werk contrasteert onderling weliswaar in discipline, visie en aanpak, maar laat juist daardoor een fascinerend geheel zien in deze expositie. Er wordt zichtbaar gemaakt hoe ieder van deze kunstenaars een andere ‘kijk op de stad’ heeft.

‘Steden. Rode stipjes op de landkaart. Cirkeltjes voor de kleine, vlekken als ze groter zijn. Allemaal hebben ze namen, overal wonen mensen. Overal staan huizen. Overal is thuis.’ – Rolf Weijburg

De keramische objecten van Lucia Fransen (1954) tonen monumentaal, aards en sober. Ze zijn geïnspireerd door architectuur uit verschillende culturen. Fransen kiest daar elementen uit die ze vervormt, uitvergroot en opnieuw samenvoegt. De textuur van het werk maakt haar voorkeur voor verweringsprocessen zichtbaar.

Ook voor keramiste Annemiek van Kollenburg (1948) is de architectuur een inspiratiebron. Wat haar boeit in de stad zijn de huizen. Ze laat ze zien in al hun eenvoud met open en gesloten karakter.

Het expressieve werk van schilder/lithograaf Jeroen Hermkens (1960) kenmerkt zich door de doelbewuste, krachtige veeg en de subtiele kleurkeuze. De stad en Hermkens zijn onlosbrekelijk met elkaar verbonden, maar ook oude spoorbruggen, leegstaande fabrieken en verlaten steengroeven zijn zijn motieven. De wisselwerking tussen zijn schilderijen en zijn grafiek is duidelijk zichtbaar.

Fotograaf Arthur Martin (1947) trekt al sinds jaar en dag erop uit om, zowel ver weg als dichter bij huis, in steden zijn foto’s te maken. De vaak krachtige licht- en schaduwwerking, het zorgvuldig gekozen lijnenspel en een nauwkeurige kadering zijn de herkenbare elementen in zijn sfeervolle werk.

Rolf Weijburg (1952), graficus, illustrator en kaartenmaker, heeft zich gespecialiseerd in de etstechniek. Weijburg werkt voornamelijk in grote series. Zijn vele en verre reizen zijn de inspiratiebronnen voor zijn kleuretsen, waarin fijn weergegeven details van flora en fauna, architectuur, cultuur, landschappen en landkaarten tot intrigerende composities samensmelten.

Deelnemende kunstenaars

Lucia Fransen, Jeroen Hermkens, Annemiek van Kollenburg, Arthur Martin, Rolf Weijburg

22 & 23 maart ‘Kunstlint in de Lente’ – atelierroute i.s.m. Cultuurplatform Soest