Grafiek & Multiples

 

6 januari t/m 20 februari 2022

LKG de Ploegh organiseert in 2022 voor de 39e keer de expositie Grafiek & Multiples. Een kunstenaar wil met zijn werk iets vertellen over hoe hij de wereld ziet, wat er in hem omgaat en probeert jou als toeschouwer daarmee te raken. Tijdens de expositie Grafiek & Multiples van LKG de Ploegh tonen wij een grote variëteit aan kunstwerken gemaakt in oplage.

Naast grafiek en fotografie worden er werken in keramiek, glas en mixed media aangeboden. Grafiek en ook fotografie maakt gebruik van druktechnieken waarmee meerdere afdrukken worden gemaakt, de oplage. Multiples worden door kunstenaars in een kleine oplage gemaakt.

Tijdens deze exposite laten 60 kunstenaars meerdere werken zien. Alle deelnemende kunstenaars bieden één van hun werken aan tegen de speciale prijs van € 133,- (excl. lijst).

Wat is grafiek & multiples?

Grafiek of grafische kunst maakt gebruik van druktechnieken, met behulp van een ets, steen, hout of linoleum. Prenten kunnen meerdere keren afgedrukt worden. Het aantal afdrukken noemen we de oplage. Het drukken kan met de hand, met een drukpers, en tegenwoordig ook met een printer gebeuren. Bijzonder aan de met de hand of de drukpers gedrukte prenten is dat zij allen uniek zijn. Er zijn altijd kleine verschillen zichtbaar.

Een multiple is een object van bijvoorbeeld keramiek, brons of glas en tegenwoordig ook een 3d-printer. Mutiples kunnen vanuit een vorm meerdere keren worden afgegoten of in een kleine serie per stuk worden nagemaakt.

Zowel grafiek als multiples zijn altijd herkenbaar door de signatuur van kunstenaar of ontwerper, dat wil zeggen dat het kunstwerk door de techniek laat zien wie de maker is.

Agenda zondagactiviteiten

Tijdens Grafiek & Multiples organiseren we de volgende activiteiten:

6 februari – Presentatie grafische technieken ‘kleurets’ en ‘mezzotint’, met film en persoonlijke uitleg.
14.00 uur: Gea Karhof (kleurets)
15.00 uur: Caroline Koenders (mezzotint)

13 februari – Lezing met beelden door Flip Lambalk
15.00 uur: Lezing door Flip Lambalk over het leven en werk van de Groninger graficus Hendrik Nicolaas Werkman.

20 februari – Feestelijke finissage
De expositie wordt afgesloten met wereldmuziek van de vijfkoppige vrouwenband JAMMM!. Zij treden zowel om 15.00 uur als 16.00 uur op.