Geweest

Onderstaande tentoonstellingen zijn in het verleden te zien geweest in Galerie de Ploegh of op een externe locatie. Mocht je nog interesse hebben in getoond werk? Neem dan contact op met galerie de ploegh (info@deploegh.nl)

Aardse zaken
Kunstenaarscollectief BroeiArt

25 t/m 30 juni 2024

Aardse zaken heet de nieuwe expositie van kunstenaarscollectief BroeiArt. De keramisten Trui Raaijmakers, Marlies Brug en Ingrid Verhoef gebruiken alle drie klei als vertrekpunt. De eindresultaten zijn zeer divers.​

 

Joke L.C. van Beetem en
Kees van der Velden

20 t/m 23 juni 2024

Joke L.C. van Beetem vervaardigt beeldhouwwerk in natuursteen. Haar vormgeving is abstract, geometrisch.
Joke’s interesse in architectuur, industriële vormgeving, geometrie en diverse abstracte kunstuitingen zijn terug te vinden in haar werk.

Kees van der Velden gaat in zijn werk uit van een menselijk nulpunt. Dat betekent dat hij in zijn werk een ervaring wil scheppen van terug-bij-af. Een ervaring van stilte, met zo weinig mogelijk verwijzing naar de huidige staat van het moderne leven.

 

Carla Nederbragt

Human Touch

12 t/m/ 16 juni 2024

Jeannet Klement maakt figuratieve beelden en scenes van klei. De beelden zijn gebaseerd op indrukken en observaties van haar dagelijks leven, waarbij de mens centraal staat. Haar werk is losjes geboetseerd, kleurrijk en met oog voor detail.

Carla Nederbragt werkt met gebruikt karton. In het materiaal huist het thema cyclus. Door recycling van het papier. Het in- en uithalen van onze ‘spullen’ o.a. bij verhuizing en opslag. Daarop schildert ze, in eerste instantie, afbeeldingen van ruimtes, interieurs, gordijnen en ramen.

Margriet Eyken

Ondiep
kunstenaarscollectief

6 t/m/ 9 juni 2024

Ondiep is een kunstenaarscollectief in Amersfoort bestaande uit: Lucia Fransen, keramiste; Nico van Vliet, schilder en tekenaar; Margriet Eyken, beeldhouwer; Hadewych Ouwendijk, graficus en schilder.
Ondiep is ontstaan als reactie op het collectief met de naam Diep in Amersfoort. Net als zij volgen wij elkaars werk al jaren en komen we met zekere regelmaat bij elkaar in het atelier om over ons werk te praten, nieuw werk te tonen en te reflecteren.

Leven / Fotografie

27 mei t/m/ 2 juni 2024

is een overzichtsexpositie van 50 jaar fotografie van Harry Dukker (1950). Zijn eerste liefde is straat/grote stadsfotografie ‘to catch the times’ met graffiti, mensen, architectuur, metrostations, posters, etc.

Later gaat hij ook weidse landschappen met lage horizon en donkere wolkenluchten fotograferen, ‘looking for space’. En in het verlengde daarvan verlaten, ruige landschappen en de oceaan.

 

Jan van Dijk

De kracht van abstract

23 t/m/ 26 mei 2024

Jan van Dijk

Het werk van Jan van Dijk is meestal abstract, waarbij hij uitgaat van een schetsmatige tekening. Hij werkt zoveel mogelijk vanuit zijn fantasie en intuïtie. Hij probeert uit te gaan van de kracht van abstracte vormen.
Naast schilderen werkt Jan in grafische technieken, vaak is dat zeefdruk of kartondruk. Deze moeten liefst zo dicht mogelijk bij het schilderen blijven. Organische vormen vindt hij in de natuur en hij gebruikt die in zijn werk, waarbij hij zoekt naar sporen in een aangetast landschap.

 Anneke Hohmann

Op het eerste gezicht is het werk van Anneke Hohmann abstract. Vormen en kleuren zijn krachtig en emotioneel geladen. Uitgangspunten voor haar schilderijen zijn de zichtbare werkelijkheid en beelden uit de herinnering. Het lijnenspel van staalconstructies, industrieterreinen en stadsindrukken zijn de inspiratie voor haar werk. Het onderwerp is aanleiding maar de essentie is de sfeer, de emotie. Anneke Hohmann werkt in gemengde techniek: acrylverf, inkt, houtskool, collage van papier, karton en textiel.

Op residency

11 april t/m/ 19 mei 2024
Locatie: Galerie de Ploegh

Een nieuwe omgeving kan nieuwe ideeën voortbrengen. Dit is wat kunstenaars zoeken als artist-in-residence. Alleen of juist met een groep medekunstenaars gaat een kunstenaar op zoek naar wat deze nieuwe omgeving brengt aan artistieke output. Waarmee kunnen zij zich verbinden? Wat brengt dit nieuwe perspectief teweeg? Wat willen zij onderzoeken? Op residency is de kunstenaar op zoek naar rust, verbinding of een frisse blik, naar een ander perspectief op zijn werk of de wereld.

8 kunstenaars van De Ploegh laten zien waar hun nieuwe omgeving toe heeft geleid.
Zij tonen werk dat is voortgekomen uit verblijven in IJsland, Japan, Hongarije, Vlieland, Servië, Singapore, Friesland, Frankrijk en Griekenland.

Speciale gast van deze expositie is de Griekse kunstenaar Panagiota Antonopoulou. Van haar zien we werk dat zij op residency in Nederland heeft gemaakt in de weken voorafgaand aan deze expositie.

Deze expositie is tot stand gekomen door initiatief van Anna Belleforte.

Discovery Art Fair Keulen

25 t/m/ 28 april 2024

​De Discovery Art Fair bestaat al sinds 2014 en is meer dan een kunstbeurs. Het is een plek waar je wordt ondergedompeld in de kunstwereld, een evenement om in contact te komen met kunstprofessionals en om kunstenaars persoonlijk te ontmoeten. De beurs richt zich zowel op de beginnende als ervaren kunstverzamelaars en toont een breed spectrum van opkomende hedendaagse kunst tegen betaalbare prijzen.
Verspreid over een beursvloer van ruim 4.000 m2 tonen ruim 100 galeries hun werk. De aangeboden kunstwerken beslaan een breed spectrum aan disciplines en variëren van heel grote tot minimalistische werken.

De banner is een fragment uit een werk van Sophia de Vries

Prints & Multiples

22 februari t/m 7 april 2024
Locatie: Galerie de Ploegh

Grafiek, fotografie, objecten

Maar liefst 43 kunstenaars werken dit jaar mee aan onze bekende en terugkerent expositie Prints & Multiples. De expositie waar zowel ervaren als beginnende kunstliefhebbers hun weg vinden.

Kunst met Korting

Elke deelnemende kunstenaar exposeert met twee werken, waarvan één werk wordt aangeboden voor de ‘Kunst met Korting-prijs’ van € 155,-  en een ander werk voor de normale prijs.
Of je nu een verzamelaar bent of een mooi, betaalbaar kunstwerk zoekt dat je raakt, het is beslist de moeite waard om eens rond te kijken.

 

Bevroren tijd

11 januari t/m 18 februari 2024
Locatie: Galerie de Ploegh

Fotografie is het vastleggen en afbeelden van onherhaalbare, bevroren momenten in de tijd. In ‘Bevroren Tijd’ tonen elf Ploegh fotografen een grote variëteit aan onderwerpen zoals structuren in muren, ramen en natuur; familiegeschiedenis; de oceaan; alleenheid en de vier elementen van de natuur.
De exposerende fotografen maken gebruik van traditionele tot de allernieuwste fotografische technieken zoals fotogrammen in kallitypie, analoge zwart/wit fotografie, fotomontages, digitale beelden, multimedia en door Kunstmatige Intelligentie gegenereerde fotografie.

Duurzaamheid in de kunst | sustainable 2

14 december 2023 t/m 7 januari 2024
Locatie: Galerie de Ploegh

Duurzame kunst heeft geen vaste regels, maar is eerder een evoluerende en
aanpasbare manier van denken over de betekenis van kunst maken. Het maakt gebruik van gerecyclede en hergebruikte materialen, bijeengeraapte of herwonnen materialen, duurzame materialen en processen, en het werken vanuit een missie van duurzaamheid.

Duurzaamheid in de kunst | sustainable 1

16 november t/m 10 december 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

Duurzame kunst heeft geen vaste regels, maar is eerder een evoluerende en
aanpasbare manier van denken over de betekenis van kunst maken. Het maakt gebruik van gerecyclede en hergebruikte materialen, bijeengeraapte of herwonnen materialen, duurzame materialen en processen, en het werken vanuit een missie van duurzaamheid.

Heleen van Nieuwland – Na de storm

Geraakt door natuur

5 oktober t/m 12 november 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

De natuur raakt ons en brengt ons tot een dieper bewustzijn.
Twaalf beeldend kunstenaars zoeken hun inspiratie in de natuur. Ieder vindt die op zijn/haar eigen manier. Dat maakt deze expositie bijzonder en gevarieerd.

Fragment uit een werk van Mieke Blits

Affordable Art Fair 2023

1 t/m 5 november 2023
Locatie: Amsterdam | Stand A5

Kunst om verliefd op te worden

Je koopt kunst omdat het je blij maakt, je iets unieks biedt, een leegte vult, creativiteit in de wereld ondersteunt, interessante vragen oproept, je inspireert… Met ruim 110 kunstenaarsleden is Galerie de Ploegh dé plek waar je originele en betaalbare kunst vindt om verliefd op te worden.

Ieder jaar toont Galerie de Ploegh werk van diverse kunstenaarsleden op de Affordable Art Fair in Amsterdam. Dit jaar presenteren 9 kunstenaars werk variërend van fotografie, schilderkunst tot beeldhouwkunst. De Ploegh is een landelijke kunstenaarsvereniging met een eigen galerie in Amersfoort en een jaarprogramma in de galerie en ook daarbuiten.

Microkosmos

Kunst in de wei

17-juni t/m 15 oktober 2023
Locatie: Natuurboerderij de Brinkhorst

Midden in Amersfoort Vathorst lopen varkens, kippen, paarden en schapen rond bij een boerderij met er omheen weilanden, een boomgaard, een waterpoel en struikgewas. En dit allemaal op een stukje grond zo groot als een voetbalveld. Natuurboerderij De Brinkhorst is een microkosmos waar je tussen de flora en fauna meer kunt dan je op het eerste gezicht ziet! Sta je even stil, dan komen vogels, padden, mieren, wormen, bijen en zelfs vlooien op je af! Acht kunstenaars nodigen je uit om deze wonderschone wereld verbeeld te zien in hun kunstwerken in jouw ‘achtertuin’. Kom deze zomer mee met Galerie de Ploegh naar Natuurboerderij De Brinkhorst en ontdek de kunst in het onbekende kleine leven daar.

Fragment uit het werk van Freek van Zoest

Ontmoeten

24 Augustus t/m 1 oktober 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

‘Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten’ Stef Bos
Melanie van der Linde op bezoek bij Cathérine Schoenmakers: ‘Ik zie in haar dezelfde tegenstelling tussen het streven naar perfectie en het omarmen van de imperfecties en het toeval. Hoewel ons werk op het eerste gezicht niets met elkaar te maken heeft, ben ik erachter gekomen dat Cathérine op dezelfde manier werkt: beginnend met een vraag, een onderzoek, een tegenstelling en de balans tussen diverse uitersten zoekend.’
De galerie is de plek waar de bezoeker getuige is en onderdeel wordt van deze ontmoeting, rijk en divers.

New Stories

13 juli t/m 20 augustus
Locatie: Galerie de Ploegh

Galerie de Ploegh verwelkomt dit jaar 11 nieuwe kunstenaarsleden. Vanuit diverse windstreken komen zij samen voor de expositie ‘NEW STORIES’.

In de expositie word je als bezoeker meegenomen op een reis door unieke verhalen. Verhalen die zichtbaar worden in de kunstwerken vanuit de voor ons nog nieuwe individualiteit en het eigen perspectief van elke kunstenaar.
De tentoonstelling biedt een verscheidenheid aan media en stijlen: schilderijen, fotografie, digitale werken en 3D geprinte sculpturen.
Galerie de Ploegh is trots om u met deze NEW STORIES kennis te laten maken en nodigt u van harte uit om de kracht van hun werk te komen ervaren.

* Stories zijn niet meer de verhalen die we vertellen of lezen, maar ‘visuele’ beelden die we delen met bezoekers.

Zonder thema

1 juni t/m 9 juli 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

Een-en-dertig kunstenaars gaven vijf woorden die de kern van hun werk vertegenwoordigen. Het leverde honderd-zestig woorden op, waarvan er maar een paar dubbel waren: natuur kwam zes keer voor, vrijheid vier keer. Er waren honderd-zes-en-dertig enkele woorden, dit onderstreept de eigenheid van de kunstenaars!

De kunstenaars tonen in hun eigen thema elk een klein werk (20 x 20 cm) dat op een wand bij elkaar komt te hangen en een groter werk (maximaal 1 meter breed) twee- of drie dimensionaal verspreid in de galerie. Het belooft een gevarieerde en heel eigen tentoonstelling te worden.

Fragment uit het werk van AbdAlwahed Abd Alkader Blauwe lucht 2023

Verlangen naar Vrijheid

4 mei t/m 25 juni 2023
Locatie: Johannes kerk Amersfoort

Vervolg op de expositie ‘Ik zie je – Ik hoor je’.
Een kunstexpositie over verdriet, gemis, angst, verlangen, dromen en hoop. Emoties die ontstaan op momenten dat de mens zich moet verhouden tot spanning. Spanningen in het land van herkomst op zoek naar een plek om rust en vrede te vinden om opnieuw te durven dromen. Daar waar hoop en verlangen kracht geven om door te gaan. Tot op de dag wordt er gezocht naar een eigen plek, een plek om te horen en te vertellen, een plek om te creëren.

Mouafk Khzaal

“Een gezicht”

25 mei t/m 28 mei 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

Een gezicht! Een huis!
Ik mis het!
Een gezicht waarin alle liedjes gebleven zijn.
Alleen ik die vertrek.
Wat een huis,
Wat een prachtig huis dat verscheurd en verwoest is, en net als tranen van de wolken gestort is.
Een gezicht
Een huis dat ik erg mis.

Lees verder >

Fragment uit werk van An Hulshoff Pol

Delftse Dames in de kunst

15 mei t/m 21 mei 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

Gedurende de week van Hemelvaartsdag zal een groep van zes ‘Delftse Dames in de Kunst’ exposeren in de Galerie De Ploegh.

Ieder heeft zich na haar studie Bouwkunde gespecialiseerd in een eigen vorm van kunst. Van collages tot beelden in steen, en van schilderijen en tekeningen tot boeken in glas. U bent van harte uitgenodigd om onze expositie te komen bekijken van 18/5 tm 21/5 2023, met op donderdag de opening!

Deelnemende exposanten:

Hanneke Barendregt: Boeken in Glas
Leonore Dorigo: Beelden in Steen
An Hulshof Pol: Collage-Schilderijen
Babs Rentjes: Ontwerpen in Schilderen
Marianne Visser: Interieur-Tekeningen
Otie van Vloten: Landschaps-Schilderijen

NO RUSH COLLECTIEF

“Kijk”

8 mei t/m 14 mei 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

Een tentoonstelling voor uitgesproken mensen.

No Rush is een mixed media collectief dat onlangs is opgericht. De kunstenaars van No Rush komen uit verschillende kunstdisciplines en werken met mixed media technieken en ongebruikelijke materialen. Met deze groep willen wij bevlogen en prikkelende exposities organiseren. We zijn trots om onze tweede tentoonstelling te presenteren in Galerie De Ploegh.

Deze expositie heeft van ons de titel ‘K I J K, een tentoonstelling voor uitgesproken mensen’   meegekregen. De kunstenaars werken ieder op hun eigen wijze met thema’s die henzelf en/of de wereld om hen heen beheersen. Hedendaagse thema’s die in beelden worden verpakt, waarvan de schoonheid alleen kan worden doorgeprikt als de kijker bereid is zijn oordeel op te schorten, stil te worden en echt te KIJKEN.

‘K I J K’ wordt samengesteld en gemaakt door Marijke Leertouwer, Alexandra Drenth, Fransje Smit, Irma Frijlink, Mathilde Hemmes, Marjolein Burbank en Flox den Hartog Jager.

Dineke Groenhof Blaauw

“Om van te houden, werken op papier”. 

3 mei t/m 7 mei 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

Hoe kom je tot essentie?

Dineke Groenhof Blaauw schildert met inkt op papier, met penselen op grote vellen dun Aziatisch papier. Ze laat zich daarbij leiden door muziek. Ze schildert dat wat ze op hetzelfde moment hoort. Ze resoneert. Het schilderen is direct. Er is geen plan vooraf, geen interpretatie. Het penseel werkt als een seismograaf; het registreert alles, elke aarzeling en elk vanzelfsprekend weten. Correctie is niet mogelijk.

Muziek, poëzie, natuur, maar vooral ervaringen in het leven zelf dwingen haar het mysterie van het leven te willen begrijpen. Dit doet ze schilderend, resonerend op muziek.

 Zondagmiddag 7 mei om 14.30  performance en interview. 

Dineke schildert een aantal werken op muziek en dichter Juan Carlos Salvia van Tertulia interviewt haar.

Ahmad Mallah

“What a shit show”

24 april t/m 30 april 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

In mijn kunstpraktijk onderzoek ik vooral thema’s als oorlog, mentale gezondheid, identiteit, gender en spiritualiteit. Mijn onderzoek richt zich nu voornamelijk op mentale gezondheid van ons allemaal maar vooral jongvolwassenen en de onzekere toekomst.

Steeds meer jongeren met mentale gezondheidsproblemen wil ik graag in beeld brengen tijdens mijn solo show “What a shit show”.
De afgelopen jaren waren heel moeilijk voor ons allemaal, pandemie, oorlog, wooningmarkt, studiegeld… etc. De sociale en economische gevolgen hiervan hebben invloed gehad op de mentale gezondheid van jongeren die zich heel onzeker voelen over de toekomst.

Mallah presenteert nieuwe kunstwerken tijdens de tentoonstelling: een ruimtevullende tekeninstallatie, nieuwe schilderijen en een performance.

Steun deze expositie met dit onderzoek van Ahmad Mallah en lees hier over zijn tegenprestatie.

Discovery Art Fair Keulen

“Kunst om verliefd op te worden”

20 apr t/m 23 apr 2023
Locatie: Discovery Art Fair Keulen

Je koopt kunst omdat het je blij maakt, je iets unieks biedt, een leegte vult, creativiteit in de wereld ondersteunt, interessante vragen oproept, je inspireert.

8 Kunstenaars van De Ploegh presenteren tijdens de Discovery Art Fair in Keulen. Het werk varieert van print, textiel, mixed media tot schilderkunst

AN ACT OF ART

“Meet Mus en Vos (again)”

17 april t/m 23 april 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

Een live-acting performance op drift, te midden van doek, verf en beeld.
Zij schilderen, kwasten, rollen, vegen, plakken, schuren, plamuren meter na meter hun ‘ ziel-en-zaligheid ‘ op canvas.

Maak het mee!
Wees getuige, volg, onderbreek, snij en koop de stukken die u wilt ‘redden’ ter plekke.

Zes dagen lang zullen deze ‘onverlaten’ de galerie gebruiken als werkplaats, als laboratorium, als experimenteer-exposeer-ruimte.
Een unieke ervaring; de onnavolgbare hand van Mus en Vos in beeld van dichtbij.

Beleef het en kies en snij uit de verbeelding van deze makers.
Laat je onderdompelen in de wereld van Mus en Vos.

Wordt getuige!

Fragment uit werk van Lies Verdenius Litho Tropacolum Alaska

Prints & Multiples

2mrt t/m 16 apr 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

Van 2 maart tot en met 16 april exposeerden 55 kunstenaars op de 40e expositie Prints & Multiples. Hier was kunst in oplage te zien: grafiek, fotografie en objecten van onder meer keramiek en glas. Alle kunstenaars boden één werk aan voor de Kunst met Kortingprijs van € 155,- (excl. lijst).

Werk van Cara Louwman – Roots

Expositie: Roots

19 januari t/m 26 februari 2023
Locatie: Galerie de Ploegh

“Als je in de palm van je hand kijkt, zie je je ouders en alle generaties van je voorouders. Ze leven allemaal op dit moment. Ze zijn aanwezig in je lichaam. Jij bent de voortzetting van elk van deze mensen.” (quote van Thich Nhat Hahn)

Iedereen heeft roots (wortels), maar wat betekenen die voor de deelnemende kunstenaars? Bij deze expositie beeldt de kunstenaar zijn/haar verhaal over zijn/haar wortels uit.

Curatoren: Wies den Ouden (gastcurator) en Cara Louwman

Fragment uit een werk van Noreen Riepma – Selfportret 2022

Expositie: “Ik zie je – Ik hoor je” / “I see you- I hear you”

8 december 2022 t/m 15 januari 2023

Locatie: Galerie de Ploegh

Zes kunstenaars van De Ploegh geven samen met vijf gastkunstenaars met een migratie- of vluchtelingenachtergrond vorm aan deze expositie.

Veel immigranten hebben moeite met hun meervoudige identiteit in hun nieuwe thuisland. In deze expositie is de deelnemende kunstenaars gevraagd om hun verhalen te vertellen, naar elkaar te luisteren, de dialoog aan te gaan om elkaar te begrijpen en de afstand tussen de verschillende culturen te overbruggen om zo dichter bij elkaar te komen.

Six artists from De Ploegh, together with five guest artists with migration or refugee backgrounds, give shape to this exhibition.

Many immigrants struggle with their multiple identity in their new home country. In this exhibition, the participating artists are asked to tell their stories, listen to each other, enter into a dialogue to understand each other and bridge the distance between the different cultures in order to come closer together.

Curator: Ahmad Mallah

Expositie: Vertrekpunt nul

27 oktober t/m 4 december 2022

Locatie: Galerie de Ploegh

Deelnemende kunstenaars hebben een voorliefde voor het werk van de kunstenaars van de Nul beweging, dan wel hebben daar – soms onbewust – binding mee. Ze laten zich wat betreft vorm en kleur vaak inspireren door deze beweging die bestond van 1960-1965. De werken van de Nul-groep zijn bij uitstek ‘anti-schilderkunstig’ en kenmerken zich verder door monochromie, herhaling, serialiteit en directheid van het materiaal. De werken in de tentoonstelling en de presentatie zal minimalistisme in vorm, kleur en materiaal zijn.

Fragment uit een werk van Michiel Deylius Rituelen

Expositie: ‘Rituelen’

6 oktober t/m 6 november 2022

Locatie: Rietveldpaviljoen

30 kunstenaars laten kunstwerken zien waarin rituelen – hedendaags, fictief of verdwijnend – centraal staan. Omdat rituelen veel over mensen vertellen, over onze angsten, verlangens en sociale verbanden.

In de westerse wereld zijn bijvoorbeeld de kerkelijke rituelen een veel kleinere rol in de samenleving in gaan nemen. Rituelen verdwijnen dus maar er komen ook veel nieuwe rituelen terug. Rituelen kunnen spiritueel, verbindend, helend zijn, maar ook dagelijks, persoonlijk of collectief. Ook de komst van internet heeft bijgedragen aan nieuwe rituelen.

Op de Zonnehof vóór het Rietveldpaviljoen bouwt Linda Verkaaik haar installatie Monument voor NP-11-VV. Het monumentale kunstwerk rond een afgekeurde auto toont een rituele vernietiging, het is een verbeelding voor het afscheid nemen.

AAF Amsterdam

26 t/m 30 oktober 2022
Kunst om verlieft op te worden

Je koopt kunst omdat het je blij maakt, je iets unieks biedt, een leegte vult, creativiteit in de wereld ondersteunt, interessante vragen oproept, je inspireert… Met meer dan 100 kunstenaars, is Galerie De Ploegh dé plek waar je originele en betaalbare kunst vindt om verliefd op te worden.

Ieder jaar toont Galerie De Ploegh nieuwe en bekende kunstenaars op de Affordable Art Fair in Amsterdam. Dit jaar presenteren 12 kunstenaars werk variërend van print, fotografie en collage tot schilderkunst, mixed media en beeldhouwkunst. De Ploegh is een landelijke kunstenaarsvereniging met een eigen galerie in Amersfoort en jaarprogramma met exposities ‘buiten de deur’.

Buy art you love

You buy art because it makes you happy, offers you something unique, fills a void, supports creativity in the world, poses interesting questions, inspires you… With over 100 artists represented by Galerie De Ploegh, you are sure to find original and affordable art suited to your tastes.

Fragment uit een werk van Linda Verkaaik het nieuwste boetekleed 2

Expositie: Sweat shopping

15 september t/m 23 oktober 2022

Locatie: Galerie de Ploegh

Uitbuiting, exploitatie, kinderarbeid en slavernij, het past niet meer bij een moderne samenleving. Is deze uitbuiting verdwenen of hebben we het een ander gezicht gegeven?

De expositie Sweat Shopping wil de maker en de kijker confronteren en bevragen.  Zes Ploegh kunstenaars onderzoeken en verbeelden de discrepantie tussen florerende economie versus de daarmee gepaard gaande uitbuiting.

Galerie de Ploegh wil met deze visueel prikkelende expositie een discussie aan zwengelen over dit beladen onderwerp. Elke verandering klein of groot, begint met een constatering.

Officiële opening 18 september – 15:00 uur: De kunstenaars geven toelichting op hun werk en gaan graag in gesprek.

Op 9 oktober – 15:00 uur: Presentatie Sally Pittman (Kringloop Amersfoort-Leusden):  Over Ekstertassen en Huislijnartikelen gemaakt van 100% kringloopmaterialen en -stoffen. Kortom mooie, bruikbare, bijzondere duurzame upcycle-artikelen.

Sweatshop *) is een term om productie-instellingen (de textiel, fast-fashion, mode-industrie en bv fabricatie smartphones)  te omschrijven waar er sprake is van slavernij, of het er sterk de schijn van heeft.

Kunstenaars: Gerard Akerboom, Linda Verkaaik, Helmi Schellinger, Catherine Schoenmakers, Liselotte Schut, en Marit Otto.

Expositie: NECTAR / Art & Urban nature

10 september t/m 15 oktober 2022

Locatie: St. Joriskerk

De monumentale Sint-Joriskerk is bij uitstek de plek voor de tentoonstelling NECTAR / Art & Urban Nature met een publieksprogramma over kunst in relatie – het spanningsveld – tot flora, fauna en de stad.
Voor de tentoonstelling zijn 16 kunstenaars, waaronder tien leden van LKG De Ploegh, uitgenodigd om voor een specifieke locatie in de kerk een werk te maken.
De titel speelt in op de wens naar een gezonde leefomgeving en de noodzakelijke activiteiten van de mens om de natuur in een verstedelijkt gebied te bevorderen.
De kunstenaars worden uitgedaagd het actuele thema van de Floriade, Growing Green Cities, uit te beelden, te bevragen, van commentaar te voorzien, in toekomstvisies te tonen en van de bezoekers deelgenoten te maken. Van een internationaal groots evenement wordt ingezoomd op het historische kerkgebouw, lokale groeninitiatieven en de kunst.

Curator: Harald Schole

Fragment uit een werk van Mouafk Khzaal, Grenzeloos dromen

Expositie: nieuwe leden

4 augustus t/m 11 september 2022

Locatie: Galerie de Ploegh

Tijdens de ballotagerondes eind 2021 en voorjaar 2022 zijn 7 nieuwe leden kunstenaars verwelkomd bij onze vereniging. In de jaarlijkse nieuwe leden expositie presenteren wij graag hun werk.
In deze zomerse groepstentoonstelling valt de diversiteit op. Wij nodigen je uit om kennis te maken met hun beeldende verhalen in de schilderkunst en keramiek.

Fragment uit een werk van Flip Lambalk, Mondriaan Boogie Woogie

Expositie Mondriaan 150 Boogie Woogie

23 juni t/m 31 juli 2022

Locatie: Galerie de Ploegh

Het laatste doek waar Piet Mondriaan in New York aan werkte is nu bekend als Victory Boogie Woogie. In dit werk wilde Mondriaan het ritme van Amerika en de metropool New York uitdrukken. Voor hem betrof dat chaos en orde, groot en klein, statisch en dynamisch en snel en langzaam.

Mondriaan had verschillende benamingen voor het schilderij, waaronder Boogie Woogie. Aan de ene kant een opwindend strak ritme en aan de andere  kant ruimte voor creativiteit en improvisatie.

Dit spanningsveld vormt voor 19 beeldend kunstenaars van De Ploegh het uitgangspunt voor een nieuwe expositie. Zij werken het thema Boogie Woogie op hun eigen wijze uit in uiteenlopende disciplines. Het resultaat is tijdens het 150e geboortejaar van Piet Mondriaan vanaf 23 juni te zien in Galerie de Ploegh.

Mariette van de Ven en Rob Steenhorst

15 juni t/m 19 juni 2022

Locatie: Galerie de Ploegh

Het SOLO/DUO concept van de Ploegh was voor Rob Steenhorst een gelegenheid Mariëtte van der Ven uit te nodigen om een gezamenlijke korte tentoonstelling te maken. Mariëtte van der Ven was in 2004 één van de deelnemers aan Rob Steenhorst’s tentoonstelling ‘Conformeer U’. Bij een recentelijke, hernieuwde kennismaking bleek de waardering voor elkaars werk niet verflauwd. Mariëtte van der Ven en Rob Steenhorst delen belangstelling voor verbeelding van het bijzondere dat mens (en dier) definieert.

Vreemde vogels

25 mei t/m 12 juni. Woensdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en zondag van 13:00- 17:00 uur.

Locatie: Galerie de Ploegh

Een kunstexpositie voor jonge bezoekers t/m 110 jaar. In deze tentoonstelling, exposeren kunstenaars die passen binnen het concept ‘vreemde vogels’. Kunst stimuleert het denkvermogen van jong en oud. Al eeuwen worden wij uitgedaagd om creatief te denken en op zoek te gaan buiten de gebaande paden om te overleven. Bij kunst is er geen goed of fout, het gaat om de eigen waarneming en het zoeken/vormen van een eigen mening. Het stimuleert het cognitieve denkvermogen, de nieuwsgierigheid en eigenheid.

Expositie be-ZINK-en

19 mei t/m 22 mei

Locatie: Galerie de Ploegh

Oude zinken dakgoten: ver-weer-dheid, sporen van wind en regen. Een zinkplaat van 200cm bewerken en afdrukken.
Niet gewend aan zink, niet gewend aan groot werken, niet gewend om met z’n vieren één werk te maken. En dan toch …die uitdaging aangaan.

Op zondag 22 mei tussen 14 en 16 uur een demonstratie afdrukken van een ets van 200cm lang.
Willemijn van Dorp, Hadewijch Ouwendijk, Reina de Weijer en Louise de Vries Lentsch.

Verhalen in verf

24 februari t/m 3 april 2022

Locatie: Galerie de Ploegh

De deelnemende schilders hebben veel narratieve elementen in hun werk gestopt. Ze vertellen op doek of papier een verhaal op hun eigen unieke manier. De maker zoekt contact met de bezoeker en wil dat het werk vragen of een bepaald gevoel oproept. Zij hopen bovendien dat er verbanden gevonden worden en dat kijkers conclusies trekken of dat er een dialoog ontstaat.

De expositie bestaat uit kunstwerken waar je als kijker actief bij betrokken raakt; het beeld lonkt en daagt uit. Dat is precies wat de kunstenaars willen.

Tijdens de expositie is in de galerie een hand-out aanwezig, waarin je meer informatie vindt over het werk van alle deelnemende kunstenaars.