Galerie de Ploegh – 9 juli t/m 26 augustus

Opening: 9 juli 16.00 uur, door Tjitske Jansen, dichter, schrijfster
Kunstenaarsgesprek en finissage: 26 augustus vanaf 13.00 uur

Na een eeuw weet De Stijl hedendaagse kunstenaars nog steeds te inspireren. Dat is de boodschap van Forever Young, 100 jaar De Stijl, die wordt georganiseerd door het Landelijk Kunstenaarsgenootschap de Ploegh (LKG de Ploegh) in Amersfoort. Ze nodigde vijf jonge academieverlaters en achttien gevestigde kunstenaars uit om hun sculpturen, schilderijen en grafiek te laten zien in Galerie de Ploegh en de Sint Joriskerk.

Ter ere van het 100–‐jarig bestaan van de kunststroming De Stijl is 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Met name in Amersfoort, de geboortestad van Mondriaan wordt daar veel aandacht aan besteed door middel van diverse activiteiten zoals lezingen en exposities. Landelijk Kunstenaarsgenootschap de Ploegh (LKG de Ploegh) sluit hierbij aan met de presentatie Van het werk van jonge en ervaren kunstenaars dat raakvlakken heeft met het gedachtegoed van Deze kunststroming. Met deze bijzondere tentoonstelling op twee locaties in de binnenstad in de Zomer van 2017, laten we zien hoe actueel De Stijl nog steeds is.

De Stijl zocht in de kunst naar een nieuwe, betere wereld. Heeft dat nog betekenis? Speelt de werkelijkheid, de chaos in onze wereld (vluchtelingencrisis, brandhaarden, IS, terrorisme, geweld, intolerantie, discriminatie) een rol van betekenis in de hedendaagse beeldende kunst? De Stijl was geen collectief met een vastomlijnd artistiek programma. De Stijl is veel méér dan het clichématige beeld van horizontale en verticale lijnen met rood, geel en blauw. De basis waarop men Van Doesburg, Mondriaan, Van de Leck, Oud, Huszár, Vantongerloo, Rietveld en anderen elkaar vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog, lag in de behoefte om zich te manifesteren buiten de bestaande tijdschriften en verenigingen om. Hun manifest begint met de bekende regels:

‘Er is een oud en een nieuw kunstbewustzijn.
Het oude richt zich op het individuele.
Het nieuwe richt zich op het universele.’

Voor de betrokken kunstenaars speelde onder meer de verhouding tussen het abstracte kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid een belangrijke rol, en de verhouding tussen schoonheid en functionaliteit.

De kunstenaars

Bij de keuze van de kunstenaars is abstractie een uitgangspunt, maar abstractie is iets anders dan abstracte kunst. We kijken naar moderne kunstvormen die met een abstracte vormentaal werken waarbij uniciteit en originaliteit voorop staan. En/of die het inhoudelijke gegeven ‘een nieuwe, betere wereld’ gebruiken en uitbeelden in een eigentijdse, individuele beeldtaal.

De geselecteerde jonge kunstenaars – veelal academieverlaters – maken voor het project Forever Young, 100 jaar De Stijl nieuw werk, ontworpen en gedacht vanuit hun eigen oeuvre. Werk van deze talentvolle kunstenaars was eerder te zien in de steden Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. De Ploegh is trots om van deze veelbelovende kunstenaars nieuw werk te kunnen tonen in Amersfoort.
De ervaren kunstenaars zijn alle lid van de Ploegh en gerenommeerd; zij laten hun werk zien binnen Galerie de Ploegh en op tal van andere plaatsen in Nederland (en regelmatig in het buitenland).

 

In samenwerking met

 

met dank aan

Jonge kunstenaars

Henk‐Sjoerd Hinrichs, Jimi Kleinbruinink, Nazif Lopulissa (Nasbami), Anja Radakovic, Adriaan Luteijn

Kunstenaars LKG de Ploegh

Gerard Akerboom, Dominique Ampe, Hannah Blom, Jacqueline Bohlmeijer, Monika Buch, Marie Louise Dooijes, Lucia Fransen, Ria van Krieken, Bernadette Goossens, Famke Hajonides, Flip Lambalk, Wilma Luigjes, Gijs Pape, Anne Marie Spijker, Cécile van Spronsen, Peter Van Tilburg, Erica Welling.

 

 

Galerie de Ploegh opening: 9 juli 16.00 uur, door Tjitske Jansen, dichter, schrijfster
Kunstenaarsgesprek en finissage: 26 augustus vanaf 13.00 uur

St Joriskerk opening 29 juli 16.30 uur met een muzikale omlijsting door het Jazztrio High Five