Van 3 december 2017 t/m 6 januari 2018 is in Galerie de Ploegh werk te zien van de 6 leden die in 2017 zijn toegetreden tot de gelijknamige kunstenaarsvereniging.

Met elkaar vormen ze een gezelschap met een breed palet aan artistieke technieken.

Jeroen Brugman houdt zich als graficus c.q. figuratief beeldmaker bezig met het zichtbaar maken van verborgen menselijke emoties. Vanuit zijn eindeloze fascinatie voor miscommunicatie en vervreemding is een belangrijk thema in zijn werk het laten zien van de meerdere “gezichten” van de mens.

Nicolette Bénard maakt sieraden waarin de zoetwaterparel de hoofdrol speelt. De parels in haar creaties vertellen ieder hun eigen verhaal door hun zuiverheid, betoverende glans en sprekende kleuren, gecombineerd met edelstenen, goud en zilver. Zoals elke knoop in het sieraad staat voor kracht en niet vergeten worden, zijn de creaties bedoeld om deel uit te maken van het dagelijkse leven van de mensen. Ze onderstrepen namelijk in de eerste plaats de persoonlijkheid van de drager zelf.

Jeannet Klement maakt momentopnames in klei, veelal van mensen, gebaseerd op indrukken en observaties uit haar dagelijks leven. Houdingen, gebaren en de juiste uitdrukking op een gezicht, probeert ze zo zorgvuldig mogelijk weer te geven. Juist dat vergroot de intensiteit van een beeld. Ook de omgeving wordt vaak weergegeven, zoals huiselijke interieurs, planten, bomen en dieren. Zij vormen de verbinding tussen wat je ziet en hoe je iets ervaart.

Ruben van der Scheer is ontwerper en vormgever in hout en is opgeleid als ambachtelijk meubelmaker. Hij werkt hoofdzakelijk met inlands hout en is daarbij steeds op zoek naar een vorm, een lijn, een perspectief. Soms is het resultaat een meubel, soms een iets ‘zonder titel’ en soms niets.

Lies Verdenius maakt litho’s en kunstenaarsboeken in beperkte oplages. Haar werk is geïnspireerd op de natuur en de oud Japanse cultuur. In haar laatste werken maakt ze gebruik van zgn. rubbings of afwrijvingen van bomen: zowel de dwarsdoorsnede, waar de jaarringen te zien zijn als de schors. Deze rubbings worden gemaakt met krijt en inkt en ze gebruikt daarbij de Japanse schrifttekens van o.a. de levenscyclus, groei, boomkern en levensloop; maar ook het teken van de kettingzaag.

Mattijs Wolthaus is op zoek naar de grens tussen abstractie en figuratie, schilderachtig en grafisch. Er zijn delen die direct herkenbaar zijn, maar andere vlakken zijn niet precies te benoemen. Lege zwembaden, stadsgezichten en verlaten viaducten spelen vaak de hoofdrol in de schilderijen en grafiek. Met gelaagde kleuren en een spel van lijnen laat hij zien hoe mooi stedelijke landschappen zijn. Ook figureren er vaak mensen en dieren in zijn werk.

Deelnemende kunstenaars

Ans Bakker, Hannah Blom, Jacqueline Bohlmeijer, Carolien Brusse, Monika Buch, Michiel Deylius, Claudia Gianotten, Famke Hajonides, Bea van der Heijden, Monica de Jong, Suus Kooijman, Frits Nolte, Gijs Pape, Justyna Pennards-Sycz, Mary Schermer, Joke Struik.

 

 

De opening van deze bijzondere expositie vindt plaats op zondag 3 december 2017 om 16.00 uur en zal worden verricht door Nan Mulder; lid van de ballotagecommissie van LKG de Ploegh.