Zomerexpositie in Soester Park Klein Engendaal: ‘denkBEELD 2013′ – een nieuwe manier van kijken

denkBEELD 2013‘ – Zo luidt de titel van de Beeldende Kunstmanifestatie, die van 26 mei t/m 12 oktober in Park Klein Engendaal te Soest zal plaatsvinden. Het evenement is een gezamenlijk initiatief van Kunststichting Hazart en Kunstenaarsgenootschap de Ploegh, die beide hun domicilie in Park Klein Engendaal in Soest hebben.
De zomertentoonstelling ‘denkBEELD 2013′ wil een lange traditie van beeldende verrassingen voortzetten. De titel zegt het al: het gaat bij de geëxposeerde beelden niet meer uitsluitend om de esthetische en ruimtelijke aspecten; zeker zo wezenlijk zijn de achterliggende intenties van de kunstenaars. Vele van de geëxposeerde beelden zijn bedoeld om de beschouwer aan het denken te zetten over zijn eigen plaats in de natuur, zijn leefwereld, het universum.

Kenmerkend voor de achterliggende thematiek van deze zomertentoonstelling is het werk van Oscar Prinsen. Hij vat de vormgeving van zijn werk en zijn eigen betrokkenheid daarbij samen in het begrip Instituut voor de Loslopende Mens. Binnen zijn Instituut creëert hij al dan niet verrijdbare buisconstructies, waarop en waarin men op een ongebruikelijke manier kan zitten of staan, situaties waarin men letterlijk met andere ogen naar de omgeving kijkt om daar nieuwe aspecten van te ontdekken. Hij veroorzaakt onverwachte en nieuwe kijk-ervaringen.

De deelnemende exposanten maken werk dat de verbeelding van de kijker prikkelt. Bijvoorbeeld het nieuwe werk Aeolos van Richard Brixel, van wie een aantal werken tot de vaste opstelling in de beeldentuin behoort. Evenzo de ‘architectonische’ reflecties van Jos Verschaeren, alsmede de transparante vormen waarmee Peter van den Akker het veranderend mensbeeld verzinnebeeld. Christien Sielcken onderhoudt een spirituele band met het ‘heilig gesteente’; zij werkt namelijk in het marmer dat nabij haar Italiaanse woonplaats Pietrasanta gewonnen wordt. Ook de fragiele mystiek van de metalen beelden van Linda Verkaaik spreken tot de verbeelding; telkens dagen de kunstenaars de kijker op een geheel eigen wijze uit om zich open te stellen voor een andere manier van kijken.

n het kader van ‘denkBEELD 2013’ wordt in de galerie van de Ploegh verdeeld over verschillende periodes, werk van leden van de Ploegh tentoongesteld aangevuld met kleinplastiek van de in de tuin exposerende beeldhouwers. > meer informatie zie de expositie 2013 overzichtspagina

Feestelijke opening van beeldentuin en galerie – zondag 26 mei om 15.00 uur door de heer G. Mik, burgemeester van Soest. Muziek Dustpneumonia Bluesband

De beeldentuin is van maandag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 16.00 uur geopend.
De binnenexpositie in de galerie is van woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 – 16.00 uur toegankelijk.